Даниел Славик - любимият модел на Кристобал Баленсиага

  • Сподели:
Даниел Славик - любимият модел на Кристобал Баленсиага

По-рано тази седмица в Париж Демна Гвасалия представи третата си кутюрна колекция Balenciaga във възстановката на оригиналния кутюрен салон на къщата, който дизайнерът разкрива още през 2021 г., когато представя първата си колекция в историята.

Сякаш пространството не беше достатъчно, за да се върне към златните дни на Balenciaga couture - когато основателят на марката, Кристобал Баленсиага, беше все още жив и ръководеше своя вече легендарен моден бизнес - Демна също така помоли един от последните вътрешни модели на майстора да участва в шоуто му. Даниел Славик, която работи заедно с г-н Баленсиага от 1964 г. до окончателното закриване на салона през 1968 г., откри представянето на подиума, облечена в реплика на роклята, която носи за първи път през 1966 г.

"Кутюр за мен е конкретно за дрехите", каза Демна зад кулисите след шоуто, както съобщи Сара Моуър от Vogue Runway. "Имаше история, която някак си се случи от само себе си. Това беше нещо като мост между миналото и настоящето, което е причината, поради която исках да го направя от самото начало." Славик е ясният мост между миналото и настоящето тук, предлагайки не само живо въплъщение (и ценна съкровищница от спомени) на ръката на г-н Баленсиага като кутюрие на настоящия екип на къщата, но и трогателна връзка между миналото и настоящето на марката за тези от нас, които гледат отвън.

Но да вдъхнеш живот на дизайн отпреди повече от 50 години не е никак лесно. "Беше много сложно", казва Питър Копинг, бившият дизайнер на Nina Ricci и Oscar de la Renta, който сега е ръководител на специалните проекти и VIP тоалетите в Balenciaga, в ново видео за визията. "Имахме архивни снимки от собствения ни архив, но това беше единствената референция, с която разполагаме", казва дизайнерът и обяснява, че тъй като къщата не е притежавала архивни модели от тази конкретна рокля, е трябвало да разчита на спомените на Славик за произведението.

Роклята от черно вискозно кадифе, за която Славик казва, че е любимата ѝ рокля от кариерата ѝ на модел (която включва и кредити като Chanel и Hubert de Givenchy), е била носена за първи път от модела, когато самият г-н Баленсиага я създава за първи път. След това тя е поръчана от не кой да е, а Грейс Кели, за да я носи на Бала на скорпиона през 1969 г. - партито за 40-ия ѝ рожден ден на тема хороскоп. Тя го носи без двойния низ от перли, който фигурира в оригинала и възстановката.

Миналата година, когато Демна покани Славик да дефилира на кутюрното му ревю - той ѝ подари реплика на роклята. Същата тази рокля е тази, която Славик носеше, за да открие ревюто - колко е специално да имаш рокля на Balenciaga, ушита за теб не веднъж, а два пъти в живота ти.

"Когато роклята излезе от ателието със същите цветя, идентични с предишните", спомня си трогателно Славик за кадифените рози, изработени от легендарната Maison Lemarié, "за момент се зачудих в коя епоха се намирам."