Донатела Версаче е удостоена с наградата Game Changer

  • Сподели:
Донатела Версаче е удостоена с наградата Game Changer

Въздействащото застъпничество на Донатела Версаче за ЛГБТК+ общността ѝ носи отличието Game Changer на Green Carpet Fashion Awards.

Италианската дизайнерка и модна икона Донатела Версаче наскоро получи отличието Game Changer на наградите Green Carpet Fashion Awards 2024 в Лос Анджелис - отличие, с което се отбелязва нейният въздействащ принос и застъпничество за ЛГБТК+ общността.

Ролята ѝ на посланик на Stonewall и значителната ѝ подкрепа за Фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон, особено чрез позицията ѝ на съпредседател на The Rocket Fund, подчертават нейната ангажираност. Фондът "Рокет" има за цел да събере 125 млн. долара в подкрепа на мисията на фондацията да сложи край на СПИН до 2030 г. Освен това подкрепата на Донатела за правата на ЛГБТК+ в Италия и в световен мащаб е от съществено значение за признанието ѝ.

Наградата на Донатела беше връчена от Дженифър Кулидж и Микаела Джей Родригес, които я похвалиха за нейната непоколебима отдаденост на ЛГБТК+ общността. Отличието надгражда предишното признание на Донатела на Наградите за устойчива мода на CNMI за 2023 г., където тя беше удостоена с Хуманитарната награда за равенство и приобщаване. С тази награда бяха отличени усилията ѝ в защита на правата на малцинствата, с акцент върху ЛГБТК+ общността.

"Винаги съм се опитвала да приемам промените - дори когато ми е било трудно да го направя. Промяната е чудесен учител. Без промяна не бихме израснали. Научих толкова много от времето, прекарано с куиър и транссексуални лидери и активисти". Тя спомена Некс Бенедикт, транссексуалния ученик от Оклахома, който наскоро бе убит в училищна тоалетна. "Това е неописуема трагедия. Трябва да надигнем глас", каза Версаче.

Наградите за мода "Green Carpet" подчертават необходимостта от културна промяна в модната индустрия и извън нея, като отбелязват онези, които вдъхновяват такава трансформация. Наградите подчертават значението на това да се даде трибуна на ново поколение активисти от различни горещи точки на света, които се застъпват за политически, социален и екологичен напредък. Отличието Game Changer се присъжда конкретно на личности от света на модата, които полагат значителни усилия за включване и засилване на маргинализираните гласове, като се признава тяхната роля в насърчаването на по-приобщаващо и справедливо общество.

Виж още