Гръцката дизайнерка Катерина Макрияни създава бижута, които вдъхват увереност

  • Сподели:
Гръцката дизайнерка Катерина Макрияни създава бижута, които вдъхват увереност

Лятната колекция ''Messy Play'' на Катерина Макрияни обединява много несъвършени елементи в търсене на съвършенство чрез творчески хаос.

Автентичният стил е това, което изразява нашата индивидуалност и ни прави свободни. Той не е перфектен, нито пък винаги е съобразен с модните тенденции, но е достатъчен, за да ни накара да се чувстваме себе си. Такава е философията на гръцката дизайнерка Катерина Макрияни, която създава най-смелите бижута, без правила и ограничения, с цветове и въображение. "Желанието ми във всяко бижу е да вдъхна увереност на хората, които го носят. Увереността е силно чувство. Затова е удоволствие, че моите бижута работят като средство за изразяване, експериментиране и стилистична еволюция", описва тя пред Vogue.

За сезон пролет/лято 2024 г. Катерина Макрияни представя колекцията ''Messy Play'', която е и еволюция на едно творческо пътешествие, започнало преди почти десет години, когато тя представя първата си лична колекция. Експеримент дори и за нея, тъй като този път тя избира да излезе от границите си и да бъде поведена по нови дизайнерски пътища. Творческият процес на ''Messy Play'' може да се опише дори като изкупителен. Прежди и платове, пристигнали от Индия, Латвия, Америка и Канада, до кристали от Прага, циркони в различни форми и цветове, полускъпоценни камъни, емайли за повече цвят и любими метали - всичко това се събира на масата ѝ, предизвиквайки творчески хаос, чрез който Катерина Макрияни намира вдъхновение, съединявайки тези несъвършени парчета едно по едно. В нейната колекция виждаме неочаквани и различни стилове, като минималистични обръчи, уникални обеци с цветни композиции, пъстри ветрила и колиета, които потвърждават очарованието на простотата и сложността зад едно бижу.

Несъвършенството е източник на вдъхновение.

"Несъвършенството може да придаде уникален чар и характер на бижутерското изкуство. То може да направи дизайните по-автентични, да има потенциала да разказва истории и чрез отклоненията да се откъсне от правилата", описва тя.

Смелостта ѝ се отплаща. Нейните бижута са обиколили света, вдъхновенията ѝ са украсили страниците на английския и испанския Vogue, а Макрияни си сътрудничи с Louboutin. Разбира се, пътуването има своите предизвикателства. "Времето", отговаря тя за най-голямата си трудност. "Имам впечатлението, че един творец никога не е доволен от времето, с което разполага. Творчеството е еволюционен процес, чрез който непрекъснато се раждат идеи и проекти. Единственото нещо, което те спира, е времето, с което разполагаш, за да завършиш идеите си и да можеш да ги представиш."

"Опитвайки се да направя организирано, подредено ателие, в което всичко работи в определен ред и под майсторски инструкции, имах чувството, че потъвам. Усилията ми бяха неуспешни и постоянно имах чувството, че правя нещо погрешно. До момента, в който реших да обикна творческата си бъркотия и да изразя себе си чрез нея. Образите изникнаха като детска играчка, която оставя въображението ти напълно свободно. Опитвах да се събера, защото чувствах, че ако мислите ми не попадат в последователност, те не са ефикасни. Докато с годините не осъзнах, че това е моят начин, един от източниците на моите идеи. ''Messy Play'' е вдъхновена от красотата, която се крие в творческия хаос и спонтанността."

''Това е една динамична колекция, защото ярките цветове и смелите модели създават усещане за динамика и впечатляващо измерение. Спонтанна, защото улавя радостния хаос и превръща несъвършенството в празник на непредсказуемата елегантност. И експресивна, защото предава индивидуалността и емоциите не само на своя дизайнер, но и на жената, който решава да изрази себе си чрез своите бижута, създавайки нови стилистични образи.''

снимки: Katerina Makriyianni Facebook Page