Бижутата на Кейт Бланшет за наградите БАФТА крият силно послание

  • Сподели:
Бижутата на Кейт Бланшет за наградите БАФТА крият силно послание

Невъзможно е да не останете очаровани от нестандартната визия на Louis Vuitton, която Кейт Бланшет носеше на наградите BAFTA 2024.

Вземете например детайлите на инкрустирания със скъпоценни камъни чоукър, който се разгръщаше в двужилна верига от таитянски перли, която обгръщаше червената ѝ рокля с високо деколте. Тази елегантност, разбира се, е класическа за Кейт - както и посланието за устойчивост, скрито под повърхността на визията.

Сътрудничеството на Кейт Бланшет с Louis Vuitton по време на наградите BAFTA 2024 поставя акцент върху устойчивостта в модата чрез повторното използване на материали и иновативния дизайн. Това партньорство не само демонстрира красота, но и пропагандира отговорни практики, като ни призовава да преосмислим подхода си към модата и изменението на климата.

Никола Гескиер използва находчиво наличните запаси на Louis Vuitton, за да създаде роклята от креп-джърси, като за създаването ѝ са необходими 150 часа щателна работа. Междувременно Франческа Амфитеатроф, артистичен директор на часовници и бижута на Louis Vuitton, подбра скъпоценни камъни от минали колекции и създаде интригуващия чоукър на Бланшет, като го преосмисли - процес, който марката нарича "творчески кръговрат". В разговор с Vogue Бланшет подчертава трансформиращата сила на този подход, като казва: "Deadstock не е секси дума. Но Никола я използва, за да създаде силен, секси костюм, а Франческа отново изведе на преден план артистичността си, за да пренареди и преработи зашеметяващо бижу за тяло. Възхищавам се и на двамата и обичам да си сътруднича с тях в Louis Vuitton.''

Това далеч не е първият път, когато Бланшет използва червения килим, за да помогне за поставянето на проблема с изменението на климата в центъра на вниманието. Като председател на журито на филмовия фестивал във Венеция през 2020 г. Бланшет обяви ангажимента си, че ще носи само визии, с които преди това се е появявала на червения килим - сега това е редовна практика, за да подчертае проблема с прекомерното производство в модната индустрия.

Франческа Амфитеатроф си сътрудничи с Бланшет и нейната стилистка Елизабет Стюарт, за да създаде уникален шедьовър, който може да се носи по отличителен и иновативен начин. "Не само личният стил на Кейт, но и творчеството ѝ е толкова вдъхновяващо", коментира Амфитеатроф. "Тя е пресъздала много невероятни образи и това ме вдъхнови да се опра на историята и драмата, на емоциите, които могат да бъдат изразени чрез дизайните. Споделяме обща и много искрена вяра в посланието на тези дизайни - зад този проект стои много любов. Това не е "сътрудничество", а привилегия."

Сложният хибрид от перли в различни нюанси включва диамантена верижка с монограм на Louis Vuitton, компенсиран от три изключителни скъпоценни камъка, разположени вертикално по цялата дължина на изделието: 15,25-каратов розов шпинел с възглавничка в сърцето на двойния монограм, обсипан с диаманти; 10,73-каратов гранат с възглавничка и 2,70-каратов овален лилав сапфир, обгърнат от диаманти. Резултатът е олицетворение на елегантността - изтънчена интерпретация на бронята на еко-войника.

Включването на мъниста в това произведение има важна символика. Тъй като перлите са силно чувствителни към фактори на околната среда като замърсяване и киселинност, те служат като ярък символ на крехкостта на нашата планета. "Не става въпрос само за проектиране на уникални бижута, а и за повишаване на осведомеността за устойчивостта", коментира Амфитеатроф.

Кейт заключава: "Обичам следващото, новото, но също така обичам възможността да преработвам, да отразявам и да пренасям най-доброто от миналото в настоящето. Няма едно-единствено решение за справяне с антропогенното изменение на климата, но е от първостепенно значение да се намерят творчески начини за справяне с културата на излишък в модната индустрия и натиска, който тя оказва върху нашия климат."