Костюмът на райе е микротенденцията за зимата на 2024 г.

  • Сподели:
Костюмът на райе е микротенденцията за зимата на 2024 г.

Костюмът от сако и панталон на райета определя новата елегантна, но раздвижена визия за зимата на 2024 г.

Когато видях Хейли Бийбър по улиците на Ню Йорк в този неструктуриран костюм, осъзнах едно: панталоните с широки крачоли на райета са ненадминати по отношение на готините дрехи за зимата на 2024 г. Както ще видим отново през следващото лято, вертикалният мотив привлича, защото удължава краката, а в цветния вариант дори позволява да бъдеш малко ироничен в комбинацията, но класическото "пинстрийп", тази непрекъсната линия, която сякаш е ръчно нарисувана с бяла креда върху плата, представлява елегантната и съобразена с нуждите на клиента версия на една микротенденция (всъщност панталони на вертикално райе), която е на път да се завърне в гардеробите ни. Хейли Бийбър ги носи координирани с връхно сако, което изглежда като нещо от мъжкия гардероб, със сива тениска и черни аксесоари, черна чанта тип "hobo" и чифт спортни мокасини. Съвременна, но радикална интерпретация, защото елегантността на костюма сякаш влиза в противоречие с преувеличения обем. Интерпретация, която привлича със своята небрежност.

Съвсем различен стил за София Ричи: изтънчен, но със съвременен привкус: широките панталони на райе са част от костюм, който е допълнен от вталено сако, което, благодарение на широкото деколте, изглежда като топ. По-традиционни са комбинациите, които видяхме по време на последната седмица на модата, готови да отбележат тенденциите за есен-зима 2023/2024: те са с класическа кройка, меки или леко oversize благодарение на плисетата, които увеличават обема на "крачола", носят се в комплект или с мъжка риза с тънка линия. С линия по цялата дължина тоалетът може да бъде завършен с чифт заострени помпи (избор, възприет и от София Ричи, която избра помпи на Paris Texas).

Когато се превръща в материя, която също е женствена.
Дълго време райето е било любимо на елегантните мъже. Историята му се корени в XIX век, когато се превръща в символ на класа и отличие. Причината за това е проста, но поразителна: върху плат, първоначално изработен от тъмна вълна, са поставени тънки ивици, които наподобяват знака на шивашкия тебешир. С течение на времето райето се превръща в емблематичен елемент в мъжкото облекло, често свързван с мъжки костюми и официални облекла. Особено през XX век то става символ на авторитет и безупречен стил в мъжкото бизнес облекло.

Това, което го превръща в "модна" материя, е киното през 30-те години на миналия век, когато холивудските актьори го носят под формата на структурирани костюми: знаменитости като Кари Грант и Кларк Гейбъл допринасят за превръщането на райето в икона на стила в света на киното. Трябва да изчакаме дизайнерите, за да видим всички негови упадъци: то се превръща в ежедневна материя и става женствено през 80-те години на ХХ век, преживявайки нов успех в гардероба на "carrer women". Докато Dolce&Gabbana и Thom Browne бяха творците, които го превърнаха в емблема на своя стил: дуото го направи чувствено благодарение на шивашките елементи, пришити до съвършенство, докато американският дизайнер го превърна в предразполагащо и непринудено в мъжките костюми със сака и поли.

Тенденцията на модните подиуми есен-зима 2023/2024.
Широките панталони на райета са изпитан модел, който много често свързваме с офис тоалети, но визиите, които видяхме на модните подиуми, ги превърнаха в микротенденция за есента на 2023 г. От чувствените съчетани костюми (сакото на Simkhai или класическата жилетка на Stella McCartney) до романтичната блуза на Chanel, този модел се оказа подходящ и за вечерно облекло.