Манифест на женствеността през призмата на Miss Dior

  • Сподели:
Манифест на женствеността през призмата на Miss Dior

За есенно-зимната си колекция дизайнерът на Dior Мария Грация Чиури се обърна към корените на модната линия ready-to-wear на престижната модна марка, вдъхвайки дух от края на 60-те години на миналия век с женствени, прилепнали по подиума визии.

На модното ревю на Диор по време на Седмицата на модата в Париж късите поли и роклите с А-образен силует се превърнаха в символи на свободата, както през 60-те години на миналия век. Френската модна къща стартира по-достъпната подмарка през 1967 г., когато творческият директор Марк Бохан се опита да изпълни желанието на Кристиан Диор "да облича всички жени по света". Проектирана от Филип Гибурже, продуктовата гама на ''Miss Dior'' е на добри цени, практична и небрежна, тъй като целта на модната къща е да достигне до по-младите потребители. Днес много от дизайните на Чиури са покрити с младежката иконография на спрейове, което напомня за първостепенния дебют на ''Miss Dior'' почти 60 години по-късно.

Колекцията дефилира сред творби, подобни на доспехи, на индийската художничка Шакунтала Кулкарни, която разсъждава върху женското тяло и връзката му с пространството. Доспехите предпазват, но в същото време "ограничават'' свободата ни. Чиури искаше моделите да дефилират около тези доспехи, за да покаже контраста с онези дрехи, които са променили света преди толкова много време.

"За колекцията за есен-зима 2024-2025 г. се вдъхнових от Габриела Креспи и нейната работа", пише Мария Грация Чиури, творчески директор на Dior, в профила си в Instagram. "Родена през 1922 г., тя учи архитектура в Миланската политехника и се превръща в уникална фигура на международната сцена за архитектура и интериорен дизайн. Става известна с уникалния си стил, в който съчетава артистичната си визия с познанията си в областта на занаятчийството, създавайки предмети, характеризиращи се с напълно нова естетика."

"Колекцията е празник на онези форми и материали, които при откриването на бутика на Miss Dior в Париж представиха нов начин на обличане, способен да обедини много жени, правейки ги специални дори в техните различия".

Под звуците на песента "Je T'aime Moi Non Plus" ансамблите на Dior, вдъхновени от архивите, обикаляха около инсталацията от доспехи, изработена от Кулкарни, чиито творби изследват мястото на женското тяло в света. Галванизираните модели на Чиури включваха костюми в цвят каки, като тренчове, двуредни сака, огромни блейзери, плисирани панталони и прави поли. В неутрална палитра черно-белият мотив на ''Miss Dior'' бе отпечатан върху дрехите като манифест.