Бетанкурия: оазис (или мираж) в сърцето на Фуертевентура

  • Сподели:
Бетанкурия: оазис (или мираж) в сърцето на Фуертевентура

Между вулкани и палми се намира село Бетанкурия - исторически оазис на остров Фуертевентура, пълен с тайни.

Когато се спускате от северното крайбрежие, неговите плажове, рибарски селища и хостели за сърфисти, остров Фуертевентура сякаш е потопен в една и съща последователност.
И там, изведнъж, сухият Канарски остров сякаш заговорничи, за да разкрие мираж от друго време: селото Бетанкурия, неговите белосани къщи и вековни тайни. Пътуваме през сърцето на Фуертевентура между спящите вулкани и сухите градини.

Историята на това селце със само 789 жители ни връща към един ден през 1404 г., когато в сърцето на непознатата Фуертевентура пристига известен нормандски изследовател със свита от войници. Така се ражда Санта Мария де Бетанкурия, първото селище на Канарския остров и бивша историческа столица.

Към първите жилища се присъединява и строежът на францискански манастир през 1416 г., докато през 1424 г. папа Мартин V основава епископството на Фуертевентура. В продължение на векове прибирането на реколтата от сухи зърнени култури между гавиите, браздите, палмовите горички и тарахалите се превръща в основна дейност на града, а също и в основна цел на пиратите, които обсаждат това убежище, след като достигат бреговете на острова.

Постоянната обсада достига своя връх през 1593 г., когато берберското нашествие, командвано от Xabán Arráez, напълно разрушава всички сгради в града.
Въпреки възстановяването на много къщи и на самата църква, с течение на времето Бетанкурия губи ореола си на могъщество в стремежа си да разшири острова към други градове като Паяра или Ла Олива. Към 1834 г. Бетанкурия престава да бъде столица на Фуертевентура и се превръща в неосветен фар на стари тайни, които обещават особено пътуване във времето.

При първото си посещение в Бетанкурия всеки би могъл да каже, че времето е спряло в някакъв момент през XIX век. Контрастът на белотата с планините на масива Бетанкурия се излюпва в оазис от криволичещи улички, дървени балкони, напомнящи тези в латиноамерикански градове като Картахена де Индиас, и малки градини, в които едно магаре сякаш забравя за малката суматоха. Камбаните звънят, докато не откриете, че всичко тук се върти около белосаната църква Санта Мария, заобиколена от пустинна растителност и построена през 1410 г. във френски готически стил.

За разлика от други религиозни храмове, църквата в Бетанкурия е колаж от влияния, които могат да се видят в нейните барокови олтарни картини, с главна роля на Непорочното зачатие, както и други изображения като това на Свети Бонавентура, покровител на острова, или на Света Екатерина Сиенска. На тръгване ви очаква Археологическият музей на Бетанкурия, който е идеален за откриване на многото причини, поради които този град е обявен за обект от културно значение.

Отвъд главната църква не бива да се пропускат и други забележителности - францисканският манастир Сан Буенавентура, празник на отворените към небето арки, сред които сякаш все още витаят призраци. А на няколко метра от него се намира отшелническият дом на Сан Диего, построен в стара пещера, където светецът се е молил между 1441 и 1449 г. В далечината се вижда стара пещ за изпичане на вар, последните мелници, замаскирани сред къщите и фермите с голи тухли, показващи древните си пепелища, сякаш са били ухапани от вулкани.

Отвъд историческите сгради на Бетанкурия, селото ви приканва да се почувствате като у дома си в ресторанти като Valtarajal, помещаващ се в типично жилище, където триумфират старите му дрехи или емблематичните картофи с мохо. Шлейф от палми, който се накланя през прозореца, и усещането, че сте отнесени от място, където туристическата инфраструктура също се е отказала от завоеванието си.

Снежният цвят на селото ви съпътства през цялото време и разкрива най-съзерцателните образи: двор, в който някой вдига тост, ниска стена, която пресича криволичеща алея. И старата жена, която се навежда от дървения балкон с поглед на човек, който знае, че младите хора си тръгват, че тук ние просто минаваме и ехото между планините сега се усеща по-силно.
На върха на обиколката откриваме микросветове, разцъфнали с пити, алое и палми, които ни отвеждат до гледната точка на Гиза и Айосе, на около три километра от Бетанкурия. Името идва от двама аборигенски крале, представени в бронзови скулптури с височина до четири метра.
Последна спирка, която предлага окончателна панорамна гледка към град Бетанкурия. Едва тогава миражът се разчупва и остров Фуертевентура засиява с открито сърце, разкривайки най-пазените си тайни.