Находките на High View Art: Амалфийското крайбрежие

  • Сподели:
Находките на High View Art:  Амалфийското крайбрежие

Изследването на спиращите дъха градове на Амалфийското крайбрежие със сигурност ще развълнува всички, които се отправят към него. А с неговите спокойни градчета, красиви плажове и безкрайни гледки е невъзможно да си тръгнете, без да се почувствате отпочинали и ободрени. Амалфийското крайбрежие е разположено на ивицата с южно изложение и дължина около 50 км. Лесно достъпен от Неапол и с популярни туристически дестинации и обекти на световното наследство по пътя или наблизо, този на пръв поглед заспал крайбрежен регион има какво да предложи на своите посетители.

Амалфийското крайбрежие не е просто за любителите на слънцето, които искат да издирят плажовете и да се потопят в кристално чистите води на Тиренско море. Любителите на архитектурата могат да разгледат грандиозни вили като Вила Йовис в Капри или църквата Асунта в Позитано, докато любителите на историята могат да се потопят в миналото в близките руини на Помпей. А ако обичате да сте във водата, посещението на подводната пещера Blue Grotto е задължително.

Пътуването по Амалфийското крайбрежие може да започне от град Неапол. Оттам пътуването на юг ще ви отведе през руините на град Помпей. Унищожен през 79 г. от Везувий, Помпей е запазен под пластове вулканична пепел като град, поставен в капсула на времето, която чака да бъде открита. Разходете се сред древните къщи, публични домове и бани и хвърлете поглед върху това какъв трябва да е бил животът преди почти 2000 години.

Въпреки че все още е активен, Везувий е достъпен и безопасен за изкачване. Изкачването до върха предоставя зашеметяваща гледка към местността и възможност да се види ефектът, който е оказал върху околния пейзаж. Докато стоите на ръба на кратера, ще си припомните, че макар вулканът да седи спокойно, той все още има потенциала да причини огромни разрушения.

Продължавайки по крайбрежието към Сорентинския полуостров, ще откриете Соренто, кацнал на върха на скалите и гледащ към морето. Оттук се качете на лодка и отплавайте към идиличния остров Капри, известен със своя живописен пейзаж, вкусна кухня и пазаруване на високо ниво. Вила Йовис, руините на двореца на римския император Тиберий, е най-голямата от вилите на Тиберий на острова и е построена през 27 г. сл. Руините на двореца са прекрасни за разглеждане и, разбира се, предлагат обширна гледка към морето - част от причините, поради които Тиберий избира мястото за двореца.

За да се насладите напълно на великолепието на Капри, се изкачете до връх Монте Соларо, откъдето се открива панорамна гледка към острова и околния залив. Оттук можете да се любувате на стърчащите от морето скали Фараглиони. Тези образувания, изветрели от водата и времето, са зашеметяващи за гледане от високо, но си струва да бъдат разгледани и с разходка с лодка. Изследването с лодка ще ви доближи и до извисяващата се на 300 метра височина скала Salto di Tiberio.

За мнозина най-голямата забележителност на острова е Синята пещера. Когато слънчевата светлина проникне във водата, тази подводна пещера магически се осветява и се къпе в синя светлина. Посетителите могат да се качат на гребна лодка и да преминат през малкия отвор на пещерата, за да се насладят на това природно чудо.

След като се върнете в Соренто, можете да се отправите към южната страна на полуострова и да продължите към сърцето на Амалфийското крайбрежие. След като пристигнете в града Амалфи, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, ще разберете защо градът е омагьосал света с красотата си. Изкачете стъпалата, които водят до Катедралата на Амалфи от 9-и век, и се вгледайте в града, който дава името на тази зашеметяваща част от Италия.По крайбрежието на Амалфи се издигат градове, изпъстрени с пастелни сгради, и всяка от тях си заслужава да бъде посетена, за да се докоснете до уникалния ѝ чар. На половината път между Соренто и Амалфи се намира Позитано - скално селце с чакълест плаж и криволичещи улички, пълни с кафенета и бутикови магазини. Това е наистина красиво място, в което се намира и църквата "Санта Мария Асунта". Тя се намира на няколко крачки от плажа Марина Гранде и има голямо културно и религиозно значение в градчето Позитано.

Малко по-нататък по крайбрежието се намира рибарското градче Праяно. По-малко пренаселен от Позитано, сънливата атмосфера тук привлича туристи, които искат да избягат от по-оживените райони наблизо. Градът съдържа колекция от църкви и плажове, а разходката из плетеницата от улици ще ви предостави няколко възможности за отдих с кафе или чаша вино.

Град Равело, разположен малко на североизток от Амалфи, е по-високо в скалите, а сградите са прилепнали към склона на планината. Тук ви очакват средновековни улици, както и обширните градини на Вила Руфоло.

Посещението на Амалфийското крайбрежие може да бъде съобразено с нуждите на всеки пътешественик. Туристите, които желаят културна обиколка, ще бъдат впечатлени от сградите и паметниците в градовете и селата. А тези, които желаят да се потопят в топлите и чисти води на Тиренско море, ще могат да обиколят безброй плажове. Дори и да решите да ползвате туристическия автобус, гледките, които се откриват по "пътя на 1000 завоя", ще ви оставят без думи.