Находките на High View Art: Куала Лумпур

  • Сподели:
Находките на High View Art: Куала Лумпур

Малайзия попада под влиянието (а по-късно и под контрола) на британците през 1786 г., когато султанът на Кедах дава под наем остров Пенанг на Източноиндийската компания. През 1867 г. тя става колония на короната, а след Втората световна война получава свобода през 1957 г. Оттогава насам възходът на Малайзия е астрономически. В географско отношение Малайзия обхваща два земни масива - Малайския полуостров и остров Борнео. В административно отношение Малайзия е федерация от 13 щата и три федерални територии. Всички щати и федерални територии са обединени под единно федерално правителство, като начело на държавата стои конституционна монархия.

Едно от най-интересните неща, които трябва да знаете за Куала Лумпур, е тайната, която се крие зад неговото име. На малайски език името означава "кално сливане". Това е така, защото Куала Лумпур се намира на мястото, където се сливат две реки - Гомбак и Кланг. Двете реки са и причина за честите наводнения на столицата по време на проливни дъждове.

Куала Лумпур е официално признат за град през 1972 г.
Раджа Абдула от кралското семейство Селангор полага основите на град Куала Лумпур през 1857 г. Група китайски миньори се заселват в днешния Ампанг и стават първото население на бъдещия мегаполис. Въпреки че след обявяването на независимостта на Малайската федерация през 1957 г. Куала Лумпур става столица на държавата, едва през 1972 г. той получава статут на град с кметска длъжност. Официалното признание идва от кралска грамота, издадена от тогавашния Ян ди Пертуан Агонг на Малайзия. През 1974 г. градът става федерална територия.

Куала Лумпур е първият азиатски град, който е домакин на Игрите на Британската общност.
Игрите на Британската общност през 1998 г. са първите игри от 68 години насам, които се провеждат в Азия. Официални лица от 70 държави и 5065 спортисти се събират в града домакин Куала Лумпур за игрите, които се провеждат от 11 до 21 септември същата година. XVI игри, както е официалното им наименование, включваха 15 вида спорт. За първи път в тях са включени крикет, хокей, нетбол и ръгби седмобой, с което Куала Лумпур става първият град, в който тези спортове стават част от игрите.

Правителството на Малайзия не се намира в град Куала Лумпур.
Куала Лумпур е най-големият град в страната. В него се намира и кралският дворец - Istana Negara. Въпреки това седалището на федералното правителство на Малайзия се намира на около 25 км в Путраджая. Красивият град е модерно чудо, създадено през 90-те години на миналия век от визионера Махатхир Мохамад, най-дългогодишният министър-председател на Малайзия. Федералното правителство на Малайзия е преместено тук през 1999 г., за да се справи с пренаселеността в Куала Лумпур. Поради това градът служи като административна и съдебна столица на Малайзия. Путраджая е идиличен град с чист въздух, планиран дизайн и красиви сгради. Министър-председателят на Малайзия заседава в Пердана Путра - масивна сграда, наподобяваща дворец, с характерен ментовозелен ислямски купол. В него се намират най-големите изкуствени сладководни влажни зони в Малайзия, известни като Паркът на влажните зони на Путраджая. Това е естествена страна на чудесата с около 100 вида птици и над 1800 вида други животни.

Малайзия е единствената държава в света, в която има система на ротационна монархия. 

Официалната титла на малайзийския монарх е Yang di-Pertuan Agong, което означава "Този, който е направен господар". Титлата отразява изборния характер на монархията. Монархът е държавен глава на Малайзия и винаги е един от деветимата наследствени етнически малайски крале, които формират Конференцията на владетелите. Деветимата владетели избират монарха измежду себе си на всеки пет години в предварително определен ред. Системата е в сила от независимостта на страната.

Повече от една четвърт от населението на Малайзия е от китайски и индийски произход.
Градът включва смесица от модерна и традиционна архитектура - структури като стъклено-бетонни небостъргачи, елегантни джамии, китайски магазинни къщи (семейни магазини, в които бизнесът се намира на първия етаж, а жилищната част на семейството - на втория), къщички на самонастанили се хора и малайски кампунги ("села") предават западни, близкоизточни, източноазиатски и местни влияния. Въпреки че центърът на града, разположен по протежение на река Келанг, е силно пренаселен, общинският район и предградията са добре планирани. Търговският квартал, наречен "Златният триъгълник", е съсредоточен в източната част на реката. Сред елегантните му високи сгради са две от най-високите сгради в света: 452-метровите кули близнаци Петронас, проектирани от аржентинско-американския архитект Сезар Пели. Всяка от кулите Петронас има 88 етажа. Сградата е една от най-големите туристически атракции за всички, които посещават Куала Лумпур, като билетите струват до 80 юана (1420 лв.) на човек. В сградата се помещава основно офисът на Petronas, националната петролна компания на Малайзия. 

И една от най-високите мачти за радиоразпръскване и телекомуникации - 421-метровата кула Куала Лумпур. Правителствените сгради и забележителната железопътна гара (всички повлияни от мавританския дизайн) са на хълмистия западен бряг на реката. Ексклузивният сектор Букит Тунку (или Кени Хилс) е витрина на луксозни жилища и други структури, които съчетават множество архитектурни стилове.

Малайците, които са мюсюлмани, са най-голямата етническа група в града. Въпреки преобладаващите куполи и минарета, свързани с ислямската архитектура, китайците, които не са мюсюлмани, доминират в града и неговата икономика. Индийското малцинство, предимно хиндуистко, свързано исторически с близките каучукови имения, също е значително. Много малайци са заети в държавната администрация, а Кампунг Бару е една от малкото концентрирани малайски жилищни зони в града.
Куала Лумпур, със своето централно положение на полуостров Малайзия, е център на транспортната система на полуострова, а от него тръгват железопътни линии и основни пътища. Въздушният транспорт се осъществява главно чрез международното летище Куала Лумпур, разположено на около 50 км южно в Сепанг. Самият град разполага с широка мрежа от многолентови пътища и скоростни магистрали, въпреки че те са недостатъчни за нарастващия брой леки и товарни автомобили. Лекотоварната железопътна система за обществен транспорт, открита през 1996 г. и понастоящем състояща се от три взаимосвързани линии, донякъде е облекчила задръстванията.

Има няколко болници и държавни клиники, включително модерен център за борба с туберкулозата и добре оборудван Институт за медицински изследвания (1900 г.). Университетът на Малая е основан в Куала Лумпур през 1962 г. През 1969 г. там е създаден колежът "Тунку Абдул Рахман", а през 1983 г. - Международният ислямски университет в Малайзия. Освен това през 1970 г. в Куала Лумпур е открит Националният университет на Малайзия, в който се изучава малайски език - основният кампус сега се намира в близкия град Банги, но в града все още има филиал.

Лейк Гардънс, простиращ се на запад от река Келанг срещу централната част на града, представлява обширен зелен пояс, в който се намират градини с орхидеи и други видове растения, зони за диви животни, сградата на парламента, Националният музей на Малайзия (1963 г.), Музеят на ислямските изкуства в Малайзия (1999 г.) и Националният планетариум (1993 г.). На северозапад от Златния триъгълник се намира по-малка природна зона - горският резерват Букит Нанас ("Ананасов хълм"). Наблизо се намират Националната художествена галерия (1958 г.), Националната библиотека на Малайзия (1966 г.) и Националният театър. Сред забележителните граждански сгради са сградата в мавритански стил "Султан Абдул Самад" (бивша сграда на Секретариата), по-съвременната Национална джамия (Masjid Negara) и старата султанска джамия (Masjid Jame), която се намира на полуостров при сливането на реките Келанг и Гомбак в центъра на града. На юг от града се намира Националният спортен комплекс, построен за Игрите на Британската общност през 1998 г.; сред няколкото спортни обекта е Националният стадион със 100 000 места. На кратко разстояние на изток се намира Националната зоологическа градина и аквариумът. В северния край на федералната територия се намират пещерите Бату ("Скала") - комплекс от варовикови пещери, включващ 122 м висока скала, до която се стига по стотици стъпала, в която се намира хиндуистки храм и е сцена на сложен фестивал - Тайпусам, в чест на хиндуисткото божество Субраманиам (или Сканда). На малко разстояние северно от пещерите се намира паркът Темплер, който е резерват на джунглата.