Находките на High View Art: Берат, Албания

  • Сподели:
Находките на High View Art: Берат, Албания

Известен като "Градът на хилядите прозорци", град Берат е едно от най-очарователните места в Албания.

Сгушен на брега на река Осум, неговият висок замък, красива плетеница от прозорци и криволичещи калдъръмени улички му помагат да заеме място в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство.

Датиращ от османската епоха, Берат е разположен в сърцето на региона Берати, който е известен с добива на мрамор, маслиновите горички и производството на известния албански алкохол раки. В миналото градът е бил и важен европейски център, тъй като един от първоначалните търговски пътища се е намирал само на около 30 км.

Като една от главните спирки, свързващи столицата Тирана с южните, наситени със слънце плажове на Албанската ривиера, много туристи посещават Берат в определен момент от пътуването си, независимо дали става дума за бърза еднодневна екскурзия или за няколко дни, за да разгледат околността, която има впечатляващи природни забележителности, включително дълбоки каньони и водопади със скъпоценни камъни.

От пешеходни преходи до замъци и дегустация на вино - ето някои от най-добрите неща, които можете да правите в Берат, Албания.

Разглеждане на историческия център

Средновековният стар град на Берат е вграден в склона на хълма, с колаж от прозоречни рамки, всички гледащи към реката и византийските укрепления.
Изненадващо тук има само няколко ресторанта и магазина. Вместо това е по-скоро тих жилищен район, идеален за разходки и изгубване в лабиринта от калдъръмени улички (не забравяйте да носите добри обувки за ходене, хълмисто е!).
Обърнете внимание на малките табелки, които украсяват някои от забележителните постройки, като Оловната джамия, която датира от XVI в., и Портата на пашата.

За по-оживена атмосфера се разходете по булевард "Република", който е осеян с кафенета, барове, магазини за сладолед и ресторанти.
Разположена по протежение на реката, срещу зелен парк, улицата, предназначена само за пешеходци, е най-оживеното място в града всяка вечер и е идеална за наблюдение.

Изкачване до замъка Берат

Една от най-големите забележителности на Берат е замъкът Берат, кацнал високо на хълм, от който се открива гледка към целия град.
''Kalaja e Beratit'' е построена през XIII в. и всъщност представлява цял комплекс с рушащи се църкви, османски джамии и множество широки панорамни гледни точки. Това е най-старата сграда в Берат и някога е била често посещавана от търговци, тъй като е била ключов център между Европа, Азия и Африка.

В един момент в замъка Берат е имало 44 църкви и две джамии, но поради войни и по-скорошно разрушаване от страна на комунистическия лидер Енвер Ходжа повечето от тях са превърнати в руини. Днес са останали някои от руините, а на върха има и няколко ресторанта и магазина.

Има няколко начина да се стигне до замъка: с кола, по стръмната каменна пътека от стария град или по малко мъчителния обратен път нагоре, но отплатата е невероятна гледка.
Началото на пътеката започва от малко стълбище от северната страна на Руга Антипатреа, между моста Горица и този край Стария град.

Изкачването отнема само около 30 минути, а преди да влезете в крепостния комплекс от южния край, ще имате чудесна гледка към къщите и ще минете покрай църквата "Свети Михаил".

Приключение през каньона Осуми

Една от най-хубавите еднодневни екскурзии от Берат е дивото, мокро приключение през каньона Осуми (известен още като каньон Осум и се произнася ах-су-ме).

"Големият каньон на Албания" се намира на 90 минути път с кола от Берат и се отличава с драматични пейзажи, широки гледки към долината Осуми и вълнуващи дейности по вода като рафтинг (с изключение на лятото, тъй като нивото на водата е твърде ниско за лодките).
Посетителите обличат бански костюм и обувки за вода, след което се отправят на едночасов преход през дефилето, който включва плуване в хладната лазурна вода през стръмните цепнатини. Това е интензивно преживяване с незабравими гледки, което лесно може да се превърне в най-важното събитие от цялото ви пътуване до Албания.

Плуване под Боговския водопад

На връщане към Берат повечето групи спират при Боговския водопад, който е абсолютно прекрасен... и болезнено студен. При температура от само шест градуса по Целзий той е ледено място за плуване, което е и незабравим начин да се преборите с летните горещини.
Преходът през националния парк "Томори Маунтин" отнема около 20 минути по прашна и донякъде опасна пътека. Усилията си заслужават, когато стигнете до спиращите дъха водопади, които са закътани в група пясъчни скали и каскадно се спускат в тюркоазен басейн.

Ако шофирате от Тирана, трябва да поемете по магистралата в посока Люшня и след това в посока Берат. Когато пристигнете в Берат, трябва да поемете по пътя за Поличан. Разстоянието от Тирана до Богова е 131 км и отнема около 2 часа и 30 минути, а от Берат до Богова е 35 км и отнема 1 час.

Отидете на дегустация на вино

Макар че албанското вино не обира всички награди, все пак си струва да посетите лозята край Берат.
Един от тях се намира на около половин час източно от Берат в Рошник, който е известен с пейзажа си от хълмове, осеяни с маслинови горички. Винарска изба "Алпета" произвежда вино и ракия от 90-те години на миналия век и предлага обиколки и дегустации в имота си, от който се открива приказна гледка към планината Томоро.

Друга възможност е винарната Çobo, която е чудесна спирка по пътя към Гирокастър.
Тази семейна фирма тайно произвежда вино и ракия по време на комунистическото управление, заминава за Италия и накрая се връща и засажда първите лозя през 1993 г. Дегустационната им зала е открита пет години по-късно и е първата в Албания.
Акцентът е спокойната открита зона, където гостите могат да отпият от сортовете, произведени от местно грозде като шеш, лош и пулс, а Çobo е и единствената винарна в Албания, която произвежда пенливо вино.