Активна релаксация за прекъсване на напрежението 

  • Сподели:
Активна релаксация за прекъсване на напрежението 

Чрез автогенния тренинг можем да постигнем пълен контрол над тялото и ума си, но за целта трябва да повярваме в самовнушението и да го насочим към тези точки от нашия организъм, които по някакъв начин ни спират да бъдем щастливи и изпълнени с енергия. Докато сме обладани от постоянни мисли за бъдещето и стресът напълно е завладял реалната ни представа за добро и лошо, ние започваме несъзнателно да се въртим в една затворена крепост, която е обитавана единствено от чувства за нестабилност, умора, напрежение, гняв и страх. 

Колкото по-напрегнати и изнервени сме, толкова по-бързо тялото ни спира да следва нашите инструкции. Затова е особено важно да се научим да наблюдаваме себе си отстрани и да видим в действителност кои са онези неща, които трябва да бъдат изхвърлени от нашето съзнание, за да не пречат на правилното функциониране на тялото ни.

Гневът, проблемите и хаотичните промени ни карат да се вкопчваме в миналото и именно там да търсим утеха за своите душевни рани, но истината е, че за да може човек да контролира своя ум трябва да го насочи към тези предизвикателства, които бъдещето крие пред нас, като постоянно се адаптира към новото и преоткрива всички кътчета от своето съзнание. Човешката същност се познава по това, което човек съхранява в своето подсъзнание, именно то определя всяко следващо негово действие и пренаписва бъдещето му!

А, за да можем да се отдадем на пълна релаксация и покой е нужно да направим основна чистка на негативните мисли, така бързо ще усетим как в нас се поражда желанието за свобода и приключения. Колкото по-демотивирани и угрижени сме над проблемите, толкова повече нашият ум и тяло започват да зациклят и когато настъпят наистина тежки и непредвидени ситуации, ние сме абсолютно неадекватни за да ги посрещнем. Затова поне веднъж дневно, трябва да се разтоварим от този мисловен багаж, който ни потиска и да го изхвърлим извън себе си. 

15 минутна релаксация изчистваща стреса
Този тип релаксация може да бъде практикувана, както у дома, така и на работното ни място. За да започнем релаксацията е нужно първо да измием лицето си с хладка вода, след което да отпуснем напълно своето тяло, като се разположим удобно върху легло, диван или кушетка. 
След като сме се отпуснали, трябва да се постараем да регулираме пулса, като за целта е нужно да успокоим дишането си. Колкото по-тежки усещаме своите крайници, толкова по-добре нашето тяло се е отдало на почивка и спокойствие. Сега е моментът, в който трябва да обърнем внимание на своето подсъзнание, като затворим очи и се откъснем от ежедневните проблеми - за целта е нужно да се пренесем на друго място, някъде където ежедневните тревоги не присъстват и биват заменени от чувството за стабилност, лекота и позитива енергия.

Това място трябва вече да присъства в нашите представи, като например държава, която желаем да посетим и която ни зарежда с положителни усещания. Когато успеем да насочим мислите си в положителна посока ние ще променим директно подсъзнателния поток и ще заредим тялото си с позитивна енергия. След като вече сме си върнали контрола над своите мисли, постепенно ще започнем да усещаме тялото си все по-леко и потапящо се в усещането за вътрешна хармония и мир. Тази релаксация ни дава възможността да се откъснем от натоварения график и да презаредим тялото си и душата си с прилив на чиста енергия.

Негативните мисли могат да бъдат подменени още и с такива мисли, които са пряко свързани с нашите най-съкровени мечти и които пряко ръководят желанието ни да черпим позитивите на живота и да се радваме на всеки един миг, който ни е отреден тук на Земята. Колкото по-често се откъсваме от действителността и зареждаме тялото и ума си с положителна енергия, толкова по-добре ще можем занапред да се справяме в стресовите ситуации, като няма да оставяме контрола на своите емоции, а ще можем да взимаме адекватни решения идващи от нашето висше съзнание и ръководени единствено от здравия ни разум. 
Можем да намерим хармонията в себе си, но за целта трябва да го потърсим първо там и да се захванем плътно върху всяко едно усещане и мисъл, които са обвързани от мили спомени и топли чувства, само така ще можем да пренесем щастието със себе си, където и да ни отведе животът.