Класическата музика – най-добрата психотерапия

  • Сподели:
Класическата музика – най-добрата психотерапия

Класическата музика влияе пряко върху нервната система, мускулните неразположения, производството на хормона на щастието, безсънието, високото кръвно налягане и липсата на концентрация. Известни педиатри препоръчват слушането на класическа музика от бебето поне 40 минути дневно, както за успокоение, така и за интелектуалното му развитие. Учените категорично потвърждават ползите от слушането на класическа музика всеки ден, тъй като тя стимулира мозъчните клетки и действа като алтернативна психотерапия. Особено при хората, които се намират в постоянна стресова среда, при тях класическата музика успява да активира точно определени зони в мозъка, които всъщност регулират стресовите хормони, както и огромното безпокойство, което изпитват. 

Класическата музика е използвана и като лечение в различни психиатрични заведения, като бързо е доказано нейното въздействие върху хроничната умора и безпокойството. Тази терапия е помогнала на много пациенти страдащи от психически заболявания да променят своята нагласа и да се адаптират по-лесно към външния свят, като е започнала да създава в тях усещането за спокойствие, позитивизъм и лекота на съзнанието, даряваща им неизменно щастие. 
Класическата музика, освен за релаксации, може да бъде използвана и като психотерапия за прочистване на вредните мисли, страховете и различните видове депресивни състояния. Единственото, което трябва да направим е да отделим около час дневно в релаксация на фона на класически мелодии за да можем да се почувстваме позитивно настроени и заредени с енергия. 

Класическата музика се отразява, дори и на все още нероденото бебе, което може да чуе тоновете на мелодията, която всъщност успява да му повлияе успокоително и да стимулира мозъчните му клетки. Знаете ли, че освен на нервната система на бебето и физиологичните промени, които настъпват при приема на класическа музика от него, бебето започва да изгражда своя собствен ритъм и вкус. Когато излезе на бял свят детето може да бъде успокоявано и приспивано под фона на приятна класическа мелодия, която допълнително да стимулира неговия интелект, както и да успокои нервните импулси. Учените правят най-различни изследвания относно влиянието на класическите мелодии върху човешката психика и това, което успяват да открият е, че тази музика влияе на настроението и нагласата ни, като притъпява мрачните и потискащи мисли в човешкото съзнание. 

Произведенията на Волфганг Амадеус Моцарт влияят благотворно, освен върху човешката психика и нервна система, но и върху тези на животните. Направени са хиляди изследвания през последните 25 години, които установяват как тези приятни класически мелодии стимулират мозъчните клетки при животните и успокояват техните нервни импулси. Когато често слушаме неговата соната, ние имаме възможността да пренесем съзнанието си на място, в което царува единствено хармонията и удовлетворението. Научно доказано е, че едни от най-интелигентните личности в света са слушали именно произведенията на Моцарт в своите ранни години, които са успели да отключат тяхната гениалност и да ги насочат към правилните идеи за бъдеща реализация. 

Класическите произведения притежават способността да уравновесяват човешката психика и да ни помагат по-лесно да се преборим с ежедневния стрес, на който са подложени голям процент от хората по света, особено тези, които работят в постоянна стресова среда и нямат никакво време за почивка и релакс. Достатъчно е само да можем да се настаним удобно, след което да се насладим на прекрасните класически произведения, които ще изведат целия стрес и негативни емоции от тялото ни, след което ще можем да се насладим на една незабравима релаксация, която ще ни пренесе в един по-хармоничен и вълшебен свят. 

Произведенията на Моцарт, Бах, Бетовен, Вагнер, Брамс  и други, успяват да провокират в човек усещането за хармония, като отключат най-дълбоките му сетива и го пренасят във Вселената на мъдростта. 
Освен върху човешкия интелект класическата музика има благотворно влияние и върху тези отрицателни мисли, които човек успява трудно да прогони от своята глава и които в един даден момент биха могли да се превърнат в тежки депресии. 
Терапията под фона на класически произведения през годините става все по-често разпространена, както за стимулация на мозъчните клетки, така и за успокоение на невроните, които са милиони нервни клетки, обвързани помежду си. Когато човек е стресиран и напрегнат промените, които настъпват в нервната му система се състоят в разрушаването на нервните клетки. Класическата музика е алтернативен начин да се отървем от стреса и нервните заболявания. 

Научно доказано е как при слушането на тази вълшебна музика, лявото и дясното полукълбо на човешкия мозък започват да се синхронизират, като в резултат започва да се произвежда по-голямо количество от хормона серотонин, много често наричан ''щастливият химикал'', който създава усещането за удовлетворение и щастие. Този невротрансмитер, освен че произвежда нервни клетки, но и пренася различни сигнали между тях. Хормонът на щастието, всъщност е основният невромедиатор в главния мозък при човек, който има способността да отключва негативни чувства като депресии, потиснатост, неудовлетвореност, апатия и отегчение от заобикалящата ни среда. 

Музикалната терапия ни помага да се преборим с високото кръвно налягане, хроничния стрес, постоянната умора, дори са открити благоприятни лечебни въздействия върху деца страдащи от Синдром на Даун, които по-често отключват проблеми с концентрацията. Класическата музика при тези деца спомага за по-лесното съсредоточаване, запаметяване, дори по-бързото анализиране на реални ситуации.

За музиката на един от най-известните композитори, като Моцарт е характерна високата честота, която ни дава усещането за положителна промяна, удовлетворение и красиви приятни пейзажи, които  можем да забележим, когато затворим очи на фона на неговите класически произведения.
За да можем да използваме музикалната терапия не е нужно да се спираме на един определен композитор, по-важното е да се отпуснем и да оставим фантазията ни да ни пренесе там, където се чувстваме най-спокойни, хармонични и удовлетворени от живота си.