Ливинг йога и няколко лесни упражнения - част 1

  • Сподели:
Ливинг йога и няколко лесни упражнения - част 1

Ливинг йогата е съвкупност от упражнения, които обхващат както нашето физическо тяло, така и душевното ни състояние. За да можем да я практикуваме, трябва да се научим да дишаме правилно и да редуваме силовите упражнения, с тези за пречистване на нашето съзнание. В ливинг йогата има около 100 различни пози, които ни помагат да раздвижим цялата мускулатура на тялото, след което да релаксираме.

Не е нужно да можем да правим всички пози от нея, по-важното е да изберем тези, които са най-подходящи за нас и които усещаме, че действат благотворно на нашето физическо и духовно здраве.
Можем да започнем само с три-четири пози, които да редуваме, като за жените е добре да избягват практикуването на йога в дните от месеца, в които са неразположени.

По принцип е хубаво да правим упражненията шест дни седмично, като оставим един ден за почивка. За да можем да обработим правилно всяка поза, в началото са ни нужни около 15 секунди на поза, след което можем да започнем да отделяме по 20 минути на всяка отделна стойка в йогата. След всяка една поза и упражнение, трябва да отпускаме тялото си, за да можем да усетим напълно влиянието на ливинг йогата върху нашето духовно израстване и физическа издръжливост. Всяко едно преживяване в ливинг йогата, трябва да ни носи усещането за удоволствие и енергийно зареждане, затова е хубаво да наблегнем на тези пози, които нямаме никакъв проблем да практикуваме редовно, без да се напрягаме и без да го правим насила. 

Когато практикуваме йога е хубаво да я правим на празен стомах, най-добре е рано сутрин, още преди да усетим слънчевите лъчи, тогава, когато денят тепърва започва, а тялото ни е взело нужната енергия от нощта, чрез релаксиращия сън. Позите могат да бъдат практикувани и вечер, но винаги преди хранене, така ще можем да се пречистим от натрупаната негативна енергия през деня, след което да се отдадем и на заслужена релаксация.

Упражнения за ливинг йога
От тези упражнения трябва да направим по три повторения, като преди да започнем следващото е нужно да обърнем внимание на дишането си и да се отдадем на няколко секунда релаксация. Ще ви разкрием няколко от по-лесните пози, които биха могли да бъдат практикувани навсякъде, където ви е удобно и се чувствате комфортно. Важно обаче е при всички видове йога да бъдете леко облечени и да изпълнявате позите върху мека постелка подходяща за физически упражнения. 

Устойчива – стабилна поза
Тази поза е изключително полезна при различни видове смущения в крайниците, като мускулни травми, артрити, болки в коленете, нарушено оросяване и други проблеми. Позата ''устойчива'' позволява на кръвта да циркулира правилно и да достига до най-крайните точки в тялото ни. 
При тази поза трябва да коленичим, като петите се опират до седалищната част, а ние сме поставили цялата си тежест върху краката, тъй като сме седнали върху тях. При тази поза сме седнали върху петите, колената ни са опрени едно до друго, а всички останали части, като главата, вратът и тялото ни трябва да бъдат разположени отвесно.

Отпускаме ръцете върху бедрата, като с дланите сме захванали колената. Докато практикуваме тази поза, трябва да наблегнем и на своето дишане, трябва да се постараем да успокоим пулса, като правим продължителни бавни вдишвания и спокойни издишвания. В тази поза трябва да се опитаме да стоим около 12-15 секунди, като през следващите дни можем да започнем да удължаваме продължителността на времето, докато достигнем до 3 минути. Правим три повторения, след което лягаме по корем или по гръб, което е и изходната позиция след всяка поза, която ни дава възможността да отпуснем цялото си тяло и всичките си мускули, като се отдадем на релаксация. Позата за релаксация, която се нарича ''Умрял по гръб'' се изпълнява около 15 секунди, след което се преминава на следващото упражнение. 

Поза Кобра
Позата Кобра е полезна при различи видове гръбначни проблеми и изкривявания. Както и при болки в раменете, вратът, шипове и дори липса на апетит.
При тази поза трябва да легнем по корем и да изправим торса и главата нагоре. Стъпалата ни трябва също да сочат нагоре, ръцете ни да се опират в земята, а дланите да я докосват. Вратът ни трябва да бъде изпънат, а главата ни изправена. Краката ни не трябва да се отделят от пода. След като първо сме легнали по корем започваме да изправяме горната част на тялото си нагоре, като извиваме гръбнака, а тежестта на тялото ни остава върху ръцете и лактите, които се опират в земята. Изправянето на тялото ни в това положение, трябва да става много бавно и със спокойно дишане. Трябва да се опитаме да останем в тази поза около 15 секунди, след което да отпуснем цялото си тяло по корем.