Ливинг йога и няколко лесни упражнения - част 2

  • Сподели:
Ливинг йога и няколко лесни упражнения - част 2

Ливинг йогата е съвкупност от упражнения, които обхващат както нашето физическо тяло, така и душевното ни състояние. За да можем да я практикуваме, трябва да се научим да дишаме правилно и да редуваме силовите упражнения, с тези за пречистване на нашето съзнание. В ливинг йогата има около 100 различни пози, които ни помагат да раздвижим цялата мускулатура на тялото, след което да релаксираме.

Не е нужно да можем да правим всички пози от нея, по-важното е да изберем тези, които са най-подходящи за нас и които усещаме, че действат благотворно на нашето физическо и духовно здраве.
Можем да започнем само с три-четири пози, които да редуваме, като за жените е добре да избягват практикуването на йога в дните от месеца, в които са неразположени.

По принцип е хубаво да правим упражненията шест дни седмично, като оставим един ден за почивка. За да можем да обработим правилно всяка поза в началото са ни нужни около 15 секунди на поза, след което можем да започнем да отделяме по 20 минути на всяка отделна стойка в йогата. След всяко една поза и упражнение, трябва да отпускаме тялото си, за да можем да усетим напълно влиянието на ливинг йогата върху нашето духовно израстване и физическа издръжливост.

Всяко едно преживяване в ливинг йогата трябва да ни носи усещането за удоволствие и енергийно зареждане, затова е хубаво да наблегнем на тези пози, които нямаме никакъв проблем да практикуваме редовно, без да се напрягаме и без да го правим насила. 
Когато практикуваме йога е хубаво да я правим на празен стомах, най-добре е рано сутрин, още преди да усетим слънчевите лъчи, тогава, когато денят тепърва започва, а тялото ни е взело нужната енергия от нощта, чрез релаксиращия сън. Позите могат да бъдат практикувани и вечер, но винаги преди хранене, така ще можем да се пречистим от натрупаната негативна енергия през деня, след което да се отдадем и на заслужена релаксация.

Упражнения за ливинг йога
От тези упражнения трябва да направим по три повторения, като преди да започнем следващото е нужно да обърнем внимание на дишането си и да се отдадем на няколко секунда релаксация.

Ще ви разкрием няколко от по-лесните пози, които биха могли да бъдат практикувани навсякъде, където ви е удобно и се чувствате комфортно. Важно обаче е при всички видове йога да бъдете леко облечени и да изпълнявате позите върху мека постелка подходяща за физически упражнения. 

Поза Полусвещ
Тази поза е изключително полезна за трениране на коремните мускули, както и за подобряване на кръвообращението в крайниците.
Започваме от изходната позиция в легнало по гръб положение, след което бавно повдигаме краката нагоре за да изглеждат като свещ, а ръцете поставяме зад коленете. Оставаме в тази поза за около 6-7 секунди, след което сваляме краката и преминаваме в легнало положение за няколко секунди после повтаряме позата още два пъти пъти. След като оттренираме достатъчно добре това упражнение, можем да задържим тялото си в позата и по 3 минути. 

Поза Свещ
При тази поза стимулираме кръвообращението и помагаме на кръвта да достигне до най-крайните участъци в нашето тяло. Поза Свещ е особено полезна при хора, които работят на крак и са в постоянно движение.

Лягаме по гръб, като при тази поза трябва да вдигнем краската си на 30 градуса, като вдигането на тялото продължава, след като сме изправили краката. Ръцете поставяме зад гърба и чрез тях повдигаме задните части заедно с краката. Стараем се да дишаме равномерно и спокойно, като в тази поза можем да останем около 12 секунди, след което да преминем отново в изходна позиция, освобождавайки напрежението и отпускайки тялото си по гръб.