Най-пагубните за душата действия, които определят съдбата ни

  • Сподели:
Най-пагубните за душата действия, които определят съдбата ни

''И най-малкото добро, което правиш ще ти дойде на помощ и ще те избави от голямото нещастие. Може да ти се струва нищо, но една твоя светла мисъл изпратена към някого като ангел ще дойде при теб, когато си в най-голяма нужда и ще ти помогне!’'' – Учителят Петър Дънов

Казват, че човек се ражда с мисия да намери най-чистия и хармоничен път, въпреки всички трудности и неправди, да остане неопетнен от злобата и страданията, които му изпраща съдбата. Не винаги хората обаче успяват да усетят правилната посока и в своето отчаяние и тъга, бавно, но сигурно изгубват частица от себе си и своята душа.

Най-мощният вселенски закон гласи, че хората които мислят зло, бавно изгарят своята душа, а когато дойде време да се пренесат в Небесата не успяват да намерят покой, защото най-важната частица от тяхната същност вече е изпепелена. 
Нашите действия могат да погубят най-чистото и съвършено съкровище, с което сме дошли тук на Земята – нашата душа!

И докато хората си мислят, че необезпокоявани могат да извършват всякакви безчинства и да причиняват страдания и болка, без да получат някакви наказания, Вселената бавно започва да им напомня, че те всъщност са една малка прашинка от вечността, която задължително ще плати своята цена, както за сторените добрини на Земята, така и за нанесеното зло на другите хора. 

Най-голямата истината се крие в чистите мисли и намерения, които ни водят по алеята на щастието и удовлетворението. Нашите действия, които причиняват негативни емоции в другите хора са способни да доведат към нас верижни противодействия, свързани с много мъка, нещастие и тъга изпратени от Вселената, за да ни дадат най-мощния урок, който да промени хода на мисълта ни и да ни насочи към изцеление на душата ни и вечен мир. Защото именно Вселената се грижи за баланса, който успява да съхрани човечеството и да въдвори ред в целия свят. 

Човек, който мисли зло, предизвиква в живота си хаос и пагубни събития, които изпиват цялата му енергия и отнемат напълно възможността му да бъде щастлив! И докато всички хора си мислят, че няма ненаказано зло, светът ще изглежда като една голяма тъмна стая, в която няма нито въздух, нито вяра, че можем спокойно да изживеем предначертаните от съдбата ни земни дни! 

Често ни се случва да действаме под напора на своите най-тъмни емоции и именно това се оказва най-голямата причина за страданията ни. Докато нашите действия ни изтласкват към пропастта, душата ни започва да изгнива отвътре. Най-мощната човешка сила се крие в обичта и подкрепата към ближния, както и към чистата неопетнена мисъл, която ни води към праведност и добротата. Тръгнем ли веднъж по светлия път, ще променим мирогледа си, а чувствата ни ще ни заведат към духовното блаженство и вечното щастие, защото само с добро светът може да оцелее!

''Човечеството ще загине от недостиг не на велики дела, а от недостиг на малки добрини. Великото дело е само покрив, а стените се иззиждат от тухлите на малките добрини!'' – Архимандрит Йоан Крестянкин