Няколко полезни съвета как да медитираме правилно – част 1

  • Сподели:
Няколко полезни съвета как да медитираме правилно – част 1

Духовният баланс се състои в нуждата ни да намерим психическо спокойствие, както и да изчистим своето физическо тяло от болката, защото когато и двете неща се синхронизират и нямаме здравословни и психически неразположения, можем да разгърнем най-силно своя умствен потенциал и да бъдем щастливи!

Повечето хора не осъзнават, че стресът е една от основните причини за нервно напрежение и отключване на различни видове депресии, което от своя страна изиграва важна роля за нашето емоционално състояние. Може да се каже, че огромен процент от хората наблягат на своите най-първични нужди, като пренебрегват максимално своето психическо здраве, а всъщност то е основното колело, което върти целия човешки организъм и когато се развали и зацикли на едно място, тогава нещата започват да ескалират.

Основни стъпки към медитация

1 стъпка
Когато искате да тренирате това упражнение, трябва задължително първо да изчистите мисли свързани с обида, тъга, злоба, нещастие и да се концентрирате върху търпението, любовта, прошката и духовната хармония, защото само по този начин ще можете да намерите вътрешен мир и да усетите как медитацията променя начина ви на живот.

2 стъпка
Концентрация и силна вяра – това са двете най-важни стъпки към докосването до Бог, откриването на нови измерения и непознати светове. Когато човек е отворен за красивите емоции, те няма да закъснеят и ще внесат в живота му голямо благоденствие и духовна свобода. Всеки човек е способен да се докосне до другите светове, стига да успее да отвори съзнанието си за тях, както и да се концентрира върху своето вътрешно духовно тяло.

3 стъпка
Съзерцание до достигане на Просветление – когато изпаднем в състояние на медитация, на първо място трябва отпуснем тялото си, след което да затворим очи и да повярваме в силата на чистите мисловни послания, които изпращаме към Вселената и които ще ни помогнат да станем по-спокойни и добри хора. Човек, докоснал се до духовното, е пречистен от всякакъв вид злоба, негативизъм и вредни навици, затова трябва по-често да се приближаваме до невидимите за човешкото око енергийни сили, които внасят баланс в живота ни и влияят пряко на съдбата ни.

Защото човек мислещ постоянно за нещастия, успява бързо да ги предизвика към себе си, а медитацията е именно за да можем да изхвърлим подобни разрушителни мисли от главата си, като ги заменим с чиста любов и душевен мир. Успокойте ума и почувствайте свободата, затворете очи и се докоснете до енергийните форми, които ви насочват към Просветлението. Дори за източните духовни учители тази практика изисква много време, докато успеят да достигнат пълна осъзнатост, затова не се притеснявайте, ако не успеете в самото начало, просто е нужно постоянство и силна вяра.

4 стъпка
Използване на броеница – в източните култури е прието по време на медитация да докосваме с пръсти броеница за молитви. Хиндуистката броеница, която е специално изработена за медитация е използвана в Индия предимно за преброяване на различните мантри, които медитиращите изричат по време на своето духовно упражнение и важното правило, което трябва да спазваме при нея е, никога да не я докосваме до земята.

Съществува и Мала броеница, също за медитация, която е изработена от различни видове материали под формата на мъниста. Когато искате да включите броеница в своята медитация е нужно, докато изричате своите пречистващи и изцелителни мантри да докосвате и завъртате всяко манисто и да почувствате силната енергия около себе си.

Броениците служат за по-голяма концентрация, както и вникване на едно по-дълбоко ниво във всяка дума, която изричаме. Мала броениците могат да бъдат изработени от по 21 или 27 топчета на нея, а най-дългата броеница, всъщност е от общо 108 маниста, плюс още едно закачено на върха на броеницата.