Няколко полезни съвета как да медитираме правилно – част 2

  • Сподели:
Няколко полезни съвета как да медитираме правилно – част 2

Медитацията всъщност е начин да дадем заслужена почивка на ума си, както и да избистрим мислите си. Тя е способна да ни помогне, дори в най-тревожните и трудни моменти от нашия живот, особено когато сме под голям всекидневен стрес и не успяваме да намерим буфер, с който да изчистим натрупаното напрежение.

Дори учените са установили лечебното въздействие на тази техника за релакс, която от своя страна ни помага да понижим пулса и кръвното налягане, да свалим нервното напрежение, да засилим метаболизма и да успокоим дишането си. Тя ни помага да се погрижим за нашето физическо, емоционално, умствено и духовно състояние, като изчиства тревожността и тренира нашето съзнание към спокойствие и хармония.

Този метод е подходящ за самопомощ и контрол над емоциите, което ни позволява да не спираме въртенето на колелото, като се надграждаме, учим и усъвършенстваме постоянно. Ще ви разкрием няколко начина, по които сами можете да се отдадете на медитацията и да надникнете на едно по-дълбоко ниво в своето съзнание.

Колко време да отделим и къде можем да медитираме

Можем да отделяме по няколко минути дневно, като намерим тихо място, на което да практикуваме това упражнение за изчистване на ума и зареждане с положителна енергия. Добре е да се опитаме да правим медитацията, като ритуал, който всеки ден в определен час можем да повтаряме, докато не почувстваме нейната сила и не се пречистим от вредните мисли.

Можем да практикуваме медитация абсолютно навсякъде, където пожелаем. Ако имаме възможност можем да я практикуваме сред природата, така ще можем пряко да се докоснем до енергията, която протича под тялото ни. Можем да разположим постелка или пък да се отпуснем на традиционната възглавница, след което да седнем в поза за медитация. Гърбът задължително трябва да бъде изправен за да може, чрез него енергията да навлезе в тялото ни. Позата, в която сядаме трябва да ни бъде удобна, както и да разпредели правилно тежестта, тя може да бъде коленна или пък с кръстосани крака, като ръцете можем да поставим върху своите бедра, но винаги с дланите нагоре, като с палеца докосваме върха на показалеца.

Дишане, броене на ум и медитиране

Можем да започнем, като първо се отпуснем, затворим очи, седнем в удобна поза с изправен гръб, след което трябва да се постараем да успокоим своето дишане, като отброим, започнем от 1 и си поемем въздух, после отброим и издишваме. Повтаряме тази техника, докато достигнем  числото 10. После продължаваме  отново с това упражнение, докато не усетим неговото въздействие върху нашата концентрация.

След което можете да съсредоточите погледа си върху заобикалящ предмет за няколко секунди, да затворите очи и да усетите как този образ постепенно изчезва от съзнанието ви. На негово място можете да забележите как се появява чистата енергия, с която тялото ви започва постепенно да се зарежда.

Упражнението можете да го правите и с помощта на изричане на различни мантри, както и с въртенето на броеница за по-голяма концентрация. Когато успеете да повярвате в своята вътрешна сила и цялата енергия, която ни заобикаля във Вселената, ще можете да се издигнете на едно по-висше ниво над всички проблеми и да осъзнаете силата на постоянството, любовта и истинското щастие.