Билковият чай от пасифлора, който успокоява съня, когато сме стресирани

  • Сподели:
Билковият чай от пасифлора, който успокоява съня, когато сме стресирани

Билковият чай от пасифлора с релаксиращо действие и всички други приложения на това растение.

Пасифлората несъмнено е красива, а от плода ѝ - маракуя - се извлича козметично масло. Всички свойства на растението се използват в класическия "билков чай за лека нощ".

Има поне три причини да обичаме пасифлората: тя е цвете с красиви естетически детайли, от растението пасифлора (Passiflora edulis) се получава вкусен екзотичен плод (маракуя) и може да се използва като естествено средство срещу нарушенията на съня, които особено при смяната на сезона се усещат.

Според проучване, проведено от Future Concept Lab за Paglieri, 4 от 10 италианци страдат от нарушения на съня (проучването включва извадка от 1000 респонденти на възраст 18-65 години).

Името на това растение, произхождащо от Централна и Южна Америка, е вдъхновено от иконографията на Страстите Христови заради приликата на някои части на цветето с образа на Исус на кръста. То включва над 600 вида, почти всички от които са катерливи и лиановидни, но има и храсти, дървета и тревисти многогодишни и едногодишни растения.

Какви са ползите от пасифлора
Успокояващият и релаксиращ ефект е основната характеристика на пасифлората, особено на Passiflora Incarnata. Всъщност той се използва главно като средство срещу безсъние, но е и ценен помощник в случаи на стрес и тревожност. Днес тя се рекламира и като хранителна добавка при стомашно-чревни разстройства, срещу симптоми на менопауза и при синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, но за това няма категорични научни изследвания.

Растението, което успокоява ума
Пасифлората има успокояващ ефект, защото повишава нивото на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка - съединение, което намалява мозъчната активност, което може да ви помогне да се отпуснете и да спите по-добре.
В проучване, публикувано в Phytotherapy Research, участниците пият дневна доза лилав билков чай от пасифлора. След седем дни те съобщават за подобрения в качеството на съня. Резултат, който накарал изследователите да предложат пасифлората като естествено средство за справяне с леки нарушения на съня.

Как да консумирате пасифлора
Изсушената пасифлора може да се добави към вряща вода за създаване на билков чай или да се закупи в готв вид. Добра идея е да го смесите с други съставки, подпомагащи съня, като например лайка. Като алтернатива може да се приема под формата на таблетки или като тинктура.

Противопоказания
Въпреки че няма проучвания, които да показват някакви конкретни странични ефекти, не се препоръчва да приемате пасифлора по време на бременност, при кърмене и ако използвате лекарства като успокоителни или сънотворни.

Пасифлора в козметиката
От семената, цветовете и пулпата на пасифлора могат да се получат екстракти с козметични свойства. Лабораториите на L'Erbolario например са извлекли масло с омекотяващи и еластични свойства от семената на Passiflora edulis, а от пулпата, обработена с растителен глицерин, са направили екстракт с овлажняващо действие. От друга страна, от цветовете на Passiflora incarnata се получава екстракт със защитно и овлажняващо действие.
Пасифлората, или по-скоро маслото, което се извлича, е богато на витамини А, С и бета-каротин и има антиоксидантно действие.