За какво е полезен чаят и какво е правилото при приготвянето му

  • Сподели:
За какво е полезен чаят и какво е правилото при приготвянето му

От древни времена приготвянето на чай се е превърнало в специален ритуал, в който може да участва абсолютно всеки човек, независимо от своята възраст. При различните култури и народи има и специфично време, в което консумирания чай е полезен, като в България, чаят трябва да се консумира преди закуска, както и след обяд, но не е особено препоръчително неговата консумация да става вечер преди сън. 

За да можем да си приготвим ароматен и полезен чай, трябва да спазим някои правила, като например чая, който закупуваме, трябва да има определена влажност - в противен случай неговите вкусови и полезни елементи ще се изгубят. Подходящата влажност  трябва да бъде около 5 % за зеления чай и между 3-7 % за черния чай. Различните народи по света имат и различни начини, чрез които консумират тази напитка, като има такива, които предпочитат чаят да бъде горещ, други пък държат да бъде с хладка температура, а трети го консумират изстуден. Чаят може да се приготвяме целогодишно и сезонът няма никакво значение при консумацията му, стига да бъде приготвен по правилен начин и да се съхранят всичките му полезни вещества.

Подходяща вода за приготвяне на полезен чай
Най-подходящата вода е преварената вода, като не е препоръчително тя да бъде минерална. За да приготвим полезен чай, трябва да внимаваме и никога да не доливаме вода, след като вече веднъж е кипнала първата вода, която сме сложили, тъй като той ще загуби полезните си свойства и дори би могъл да стане вреден за нас. Съхранението на полезния чай винаги трябва да бъде в суха среда и изсушения чай е хубаво да бъде поставен в буркан с капак, в който ще може да запази полезните си вещества. 

Ползи от консумацията на чай
Чаят е особено полезен при - инфекциозни заболявания, ниско кръвно налягане, както и за успокоение на нервите, увеличаване на апетита, при анемия, гастрит, язви, киселини, за промивки на рани, за повдигане на тонуса и настроението. Чаят е полезен още и при дихателни проблеми. Всъщност тази вълшебна напитка съдържа железни соли, които са много важни за хора страдащи от анемия. Чаят има благотворни влияние и върху нашата нервна система, тъй като увеличава способността на мозъка да обработва по-бързо получената информация, като междувременно претъпява стреса. 

Какво печелим ако консумираме редовно чай
При научно изследване е забелязано, че хората от Далечния Изток не страдат от бъбречни проблеми, тъй като при тях консумацията на чай се е превърнала в свещена традиция. Хората от Изтока всъщност са намерили най-правилната рецепта за приготвянето на чая, която извлича от него всички полезни вещества, етерични масла и при консумацията му човек може значително да подобри здравето си. Направено е и още едно изследване, в което е установено, че чаят е най-добрата профилактика срещу зъбни кариеси. 

Какво не трябва да добавяме към чая
Доказано е, че ако добавим подправки като ванилия, черен пипер, индийско орехче, какао, канела, можем да раздразним лигавицата на стомаха, затова не е препоръчително да го правим, когато консумираме чай.