Как здравето ни ще се подобри, ако хапваме фурми

  • Сподели:
Как здравето ни ще се подобри, ако хапваме фурми

Въпреки че фурмите не се смятат за суперхрана, те са много близо до нея. Фурмите предлагат много ползи за здравето, че е почти задължително да ги ядем. А фактът, че са сладки и имат добър вкус, ги прави още по-хубави. Достатъчно е да ядете тези вкусни плодове само една седмица и тялото ви ще ви благодари.

Здравето на костите ви ще се подобри

Според Джули Гардън-Робинсън, доктор по медицина и професор от Държавния университет на Северна Дакота, фурмите съдържат бор, който подпомага здравината на костите. Друго проучване показва, че минерали като фосфор, калий, калций и магнезий, които се съдържат в сушените плодове, укрепват костите ни и се борят със заболявания като остеопорозата.

Здравето на храносмилателната ви система ще се подобри

Както вече споменахме, фурмите са богати на фибри, а храносмилателната ни система се нуждае от фибри, за да работи правилно. Приемът на фибри предотвратява запека и спомага за метаболизма. Проучване, публикувано в British Journal of Nutrition, показва, че хората, които редовно консумират фурми, имат много по-добре работеща храносмилателна система от тези, които не консумират.

Фурмите ви помагат в борбата със стреса и депресията

Фурмите съдържат витамин В6, за който е доказано, че помага на организма да създава серотонин и норепинефрин, които подобряват здравето на мозъка ви. Серотонинът регулира настроението ви, а норепинефринът се бори със стреса. Освен това проучването показва, че ниските нива на В6 са свързани с депресията. Колкото повече витамин В6 приемаме, толкова по-добре ще се чувстваме не само физически, но и психически.

Те ви дават значителен прилив на енергия

Фурмите са богати на фибри, калий, магнезий, витамини и антиоксиданти, което ги прави идеалната закуска. Те осигуряват траен прилив на енергия благодарение на захари като фруктоза и глюкоза

Те могат да предотвратят сърдечни заболявания

Проучване стига до заключението, че фурмите намаляват нивата на триглицеридите и намаляват оксидативния стрес, които са рискови фактори за сърдечни заболявания и атерогенеза. Фурмите са богат източник на калий, който според проучванията понижава кръвното налягане и намалява риска от инсулт, както и от други заболявания, свързани със сърцето.

Намаляват риска от рак на дебелото черво

Фурмите предпазват храносмилателната ни система и червата от вредни бактерии, като по този начин намаляват риска от разпространението им в дебелото черво. Проучване, проведено от катедрата по хранителни науки, установява, че хората, които редовно консумират фурми, увеличават растежа на добрия вид бактерии, които ни предпазват от растежа на раковите клетки в дебелото черво.

Фурмите облекчават симптомите на сезонните алергии

Сезонният алергичен ринит засяга над 30 милиона души само в САЩ, но за щастие фурмите имат положителен ефект върху него. 

Те подпомагат загубата на тегло

Фурмите също могат да помогнат при загубата на тегло. Да, те имат фибри, но тези фибри ви карат да се чувствате сити за дълго време и предотвратяват скоковете на кръвната глюкоза. Освен това фурмите съдържат антиоксиданти като антоцианини, феноли и каротеноиди. Те освобождават тялото ни от токсини, стимулират храносмилането и увеличават метаболизма, което води до загуба на тегло.