Божествените дарове на природата – лековити билки част 6

  • Сподели:
Божествените дарове на природата – лековити билки част 6

Още от древността хората са открили лечебните свойства на билките и са ги използвали да облекчават човешката болка. Билките са разделени на три основни групи като първата се състои от безполезни билки, втората е от вредни билки за човешкия организъм и третата съдържа лечебни билки. Народната медицина е успяла да помогне на безброй много хора, а лечебната сила на растенията е научно доказателството за мощната енергия на заобикалящата ни природата.

Ще разгледаме тези билки, които притежават силата да действат на човешкия организъм, като лекуват нашето тяло и заличават болестите. 
Билколечението може да се прилага, както за профилактика, така и за отстраняване на различни видове здравословни проблеми.

Разберете какви са лечебните свойства на различните видове билки в природата.

Индийско орехче
Произхода на Индийското орехче е Югоизточна Азия. То съдържа различни видове смоли, белтъчини, етерично масло и други. Тази билка действа лечебно при бъбречни проблеми, колики при кърмачетата, проблеми със стомаха, нервност, както и за подсилване на концентрацията и паметта. Индийското орехче притежава силни болкоуспокояващи свойства и е отлично средство срещу борбата със стомашните киселини, нервни проблеми и болки в цялото тяло. За да можем да си направим домашна отвара с помощта на тази лековита билка, трябва да вземем две зърна от нея, да ги настържем, след което да ги запарим в 500 мл вряла вода. После оставяме отварата на хладно и проветриво място и когато изстине, започваме да употребяваме от нея по 3 чаени лъжици сутрин преди закуска.

Кимион
Кимионът може да бъде открит из цяла България. Тази билка съдържа белтъчини, флавоноиди, танини, етерично масло и други. Кимионът е изключително полезен за засилване и прочистване на майчината кърма, както и при всякакъв вид стомашни проблеми. Кимионът е полезен при анемия, главоболие и проблеми с черния дроб. Можем да си направим домашна отвара, като смесим 2 ч л кимион в 400 мл вряла вода, след което изчакваме да изстине и приемаме по една чаена лъжица дневно вечер преди лягане.

Кориандър 
Това растение се намира предимно в Южна България, а плодовете му са с високо съдържание на протеини, витамин С, липиди, етерично масло, захари и други. Тази билка действа лечебно при проблеми с белите дробове, засилва количеството на кърмата и увеличава апетита. Отварата от кориандър можем да си приготвим като запарим в 700 мл вряла вода 2 с л от билката. След като се охлади, мажем да приемаме по една чаена лъжица на обед преди хранене.