Божествените дарове на природата – лековити билки част 5

  • Сподели:
Божествените дарове на природата – лековити билки част 5

Още от древността хората са открили лечебните свойства на билките и са ги използвали да облекчават човешката болка. Билките са разделени на три основни групи като първата се състои от безполезни билки, втората е от вредни билки за човешкия организъм и третата съдържа лечебни билки. Народната медицина е успяла да помогне на безброй много хора, а лечебната сила на растенията е научно доказателството за мощната енергия на заобикалящата ни природата.

Сега ще разгледаме тези билки, които притежават силата да действат на човешкия организъм, като лекуват нашето тяло и заличават болестите. 
Билколечението може да се прилага, както за профилактика, така и за отстраняване на различни видове здравословни проблеми.

Разберете какви са лечебните свойства на различните видове билки в природата.

Чесън
Това растение е пренесено от Средна Азия към Европа. Лечебните свойства на чесъна се крият в луковиците, които след като се наберат се изсушават. Те са с високо съдържание на витамините – А, В и С, както и на йод, етерично масло, сапонини и други. Чесънът подсилва имунната система и се бори с лошия холестерол. Той действа благоприятно и при диабет, инфекциозни болести и стомашни проблеми.

Черна боровинка
За лечебни цели можем да използваме както плодовете така и листата на това растение като например при стомашни проблеми, диабет, проблеми с очите, дихателните пътища, ангина, кървене на венците, както и при високо кръвно налягане. Можем да си забъркаме отвара от черни боровинки, като вземем 200 грама от плода, изсушим ги, след което ги запарваме в 500 мл вряла вода и когато се охлади разделяме за няколко приема през деня преди хранене. 

Целина
Целината вирее предимно в по-влажните местности. Корените на това растение са изключително полезни, поради богатото си съдържание на витамин С, етерично масло нишесте, слузни вещества и т.н. Целината е полезна при полови смущения, хронични заболявания, проблеми с бъбреците, лоша обмяна на веществата, при затруднено храносмилане, ревматизъм и подагра. За да си направим домашна отвара, трябва да настържем около 3 с л от корените, след което ги поставяме в съд със 750 мл вряща вода и оставяме да поврат за около 15 минути. Отстраняваме от котлона и поставяме отварата в проветриво помещение. Отварата от целина приемаме по 150 мл вечер след хранене.