Храните, които успокояват мозъка ни

  • Сподели:
Храните, които успокояват мозъка ни

Експерт по храните обяснява как някои видове храни могат да помогнат за успокояване на мозъчната дейност.

Да, има храни, които помагат за успокояване на мозъка. Това потвърждава психологът Лурдес Рамон и експерт по енергийни храни. Успокояването и почивката на мозъчната дейност е доста универсално желание в епохата на мултитаскинг-а и "не мога да свърша всичко", която ни кара да живеем ускорено и да мислим постоянно за купищата си ангажименти. 

Как храната влияе на мозъка
"Нуждаем се от храни, които ни осигуряват различен вид енергия: центростремителна, с по-бавна вибрация и ефект. Начинът, по който мислите и се чувствате, зависи до голяма степен от това, което ядете. По същия начин, според енергийното хранене, има храни, които ни осигуряват екстремна ин енергия, центробежна енергия, с дисперсия, с вибрация и бърз ефект, повърхностна, която възпалява, разширява и дилатира. Това са ефектите, които те предизвикват в нашия организъм, и те са тези, които ускоряват мозъка ни и увеличават стреса", посочва Рамон.

Храни, които отпускат мозъчната дейност
"Храни, богати на витамин В1, тъй като той участва в образуването на невротрансмитерите и предпазва нервните клетки", обяснява той. Храни, които го съдържат са бобови култури, пълнозърнести зърнени храни, слънчогледови семки, орехи.
Такива, които съдържат омега 3, т.е. мазни риби като сьомга, скумрия, сардини. Съдържа се и в семената от чиа и орехите. "Те регулират дендритната свързаност на невроните", казва експертът. С други думи, връзките между невроните, които също са свързани с чувството на стрес и тревожност.

Тези, които съдържат триптофан, аминокиселина, която е прекурсор на серотонина, който е от съществено значение за подобряване на настроението", казва експертът. ''Тя може да се намери в соята, фъстъците, ориза, яйцата, бананите, млечните продукти. Фосфолипидите като лецитин също помагат за успокояване на мозъчната дейност. Той изгражда обвивките, които обграждат невроните. Освен това съдържа и холин, прекурсор на ацетилхолина - вещество, което е много необходимо за мозъчните процеси като паметта", обяснява той. Можем да ги консумираме чрез храни като яйца, мляко, пшеничен зародиш, бадеми.

Храни, които ускоряват работата на мозъка
Въпреки че в рамките на тази класификация храните, които генерират екстремна енергия, са съвсем очевидни, струва си да запомним имената им: алкохол, кафе, чай, сладки газирани напитки, рафинирана захар, подсладители, сладолед, шоколад. А също и преработените въглехидрати и трансмазнините, присъстващи в нарязания хляб, хамбургерите, бисквитите, маслото", посочва експертът от Паласиет. Всичко това ни напомня, че здравословното хранене е полезно не само за тялото, но и за мозъка.

Навици, които помагат за отпускане на мозъка извън храната
Добрите ежедневни практики могат да помогнат за постигането на необходимото ни психическо разтоварване. Ето защо е важно да не забравяме да отделяме време за грижа за себе си всеки ден, като извършваме дейности, които са приятни като четене или занимания с изкуства и занаяти. Също така, преди да си легнете, запишете негативните мисли, притесненията или просто списъка със задачите, които имате за следващия ден. Този навик за създаване на своеобразен дневен ред на задачите/грижите ни позволява да парцелираме тези мисли и да не ги отнасяме в леглото, като свеждаме до минимум риска те да се промъкнат посред нощ. Той също така помага да се създадат пространства и да има моменти на уединение, за да се анализират тревогите и, ако е необходимо, както посочва психологът Барбара Товар, "да се поправят емоциите, които през деня, с бързия ритъм на живот, който водим, нямаме време да обмислим". 

Автор: Ана Моралес