Култура на хранене и как да подобрим здравето си

  • Сподели:
Култура на хранене и как да подобрим здравето си

Правилен начин на хранене
Правилното храносмилане води храната през устата ни, после минава през стомаха и стига до дебелото черво, което всъщност е един много сложен процес. Знаете ли, че когато дъвчете бързо, храната, която попада в стомаха ви, не е достатъчно добре преработена (смляна), което затруднява допълнително храносмилателната ви система и повечето хора започват да трупат излишни килограми. Когато дъвчем бързо, могат да настъпят и редица други затруднения в организма ни, като подуване на стомаха, постоянна умора и стомашно чревни проблеми. 

Правилният начин на хранене включва бавно и продължително дъвчене, за да може стомахът ни да преработи по-добре получената храна, можем да му помогнем, като се опитаме да сдъвкваме храната, около 40 секунди след което можем да преглътнем. За да не ви се стори отегчително това продължително дъвчене, можете да се съсредоточите върху аромата, вкуса и начина, по който изглежда харната и просто да се наслаждавате на всяка една хапка, която консумирате, така ще се радвате на здрав стомах и ще си спестите бъдещи проблеми с червата. 

Прием на вода по време на хранене
Редица изследвания успяват да оборят стари проучвания свързани с приема на вода по време на хранене и неговите вреди за нашия организъм. Постепенно това твърдение започва да се превръща в мит, като до ден днешен са направени повече изследвания, които стигат до извода, че приемът на вода по време на хранене е полезен за организма ни, тъй като течностите помагат на храната по-бързо да се разгради и да премине през стомаха ни. Водата е изключително полезна за целия ни организъм и този мит, че тя може да ни подуе и затрудни храносмилането е напълно погрешен.

Храната, която консумираме влияе на нашето настроение, енергия и здраве
Храните, които консумираме ежедневно имат способността да влияят на нашата психика, както и на начина, по който се чувстваме и изглеждаме. Правилно подбраните продукти гарантират свеж вид и добро настроение, но за това е нужно да си набавяме необходимите полезни вещества за нашия организъм, които да го подсилват и да го изпълват с енергия. 

Гладът и пропускането на основни хранения също се отразява негативно върху организма, психиката и емоционалното ни състояние. Когато сме гладни и пропускаме хранения, започваме постепенно да чувстваме слабост, която е свързана с това, че не доставяме на организма си достатъчно енергия, чрез прием на полезни храни, които подържат тонуса и здравето ни.

В повечето случаи пропускането на основно хранене през деня е грешка, тъй като в следващото или по-следващото хранене, ще успеем да си наваксаме тази храна, която по-рано през деня не сме изконсумирали. 

Важно е никога да не пропускаме хранене, както и да винаги да сервираме своите ястия в по-малки чинии. После трябва да се постараем да дъвчем бавно, като се наслаждаваме с всичките си сетива на храната, която поемаме. Полезните храни, освен че ни зареждат с енергия, но успяват да подобрят нашата памет и физически сили. Правилното хранене и консумацията на полезни храни са сигурен начин да се радваме на добро здраве.