Съветите за балансирано хранене от аюрведичната кухня на Дивия

  • Сподели:
Съветите за балансирано хранене от аюрведичната кухня на Дивия

Храната е приятел, който ви подкрепя в благосъстоянието ви.

Дивия Алтер е израснала в България и това, което остава в нея от детството, е как семейството ѝ се отнася към храната.

"Израснала съм в домакинство, в което винаги сме имали парче земя и сме отглеждали различни видове плодове и зеленчуци, дори и днес", казва Алтер. "Бяхме много тясно свързани с това как отглеждаме храната си, как я съхраняваме за зимата и как ферментираме зелето."

Връзката на семейството ѝ с храната, която ядат, полага основите на по-късната любовна връзка на Алтер с храната. "Благодарна съм за това, защото не всяка култура има тази силна връзка с храната.". Когато като тийнейджърка открива йогата, Алтер започва да изследва растителното хранене. Като стажантка в кухнята на йога ашрам тя се научава да приготвя здравословна растителна храна в замяна на уроци по йога. "Така се влюбих в готвенето", казва Алтер.

Как храната подпомага лечението
По-късно Алтер живее в Индия в продължение на пет години и се докосва до аюрведа - индийската традиционна медицина. Тя разказва как за първи път се обръща към аюрведичен лекар със западно мислене.

"Отивах при аюрведичния лекар и му казвах: "Добре, дайте ми каквито билки ми трябват", а той отговаряше: "Ще ви дам билките, но преди това ето списък с храни, които са полезни за вас в момента", споделя тя. Това помага на Алтер да разбере как храната може да подпомогне лечението.

"Това наистина е начинът, по който храната може да се използва като лекарство."

Алтер реализира философията си, започвайки да води курсове по готварство в Ню Йорк през 2009 г., а по-късно и с първата си готварска книга "Какво да ядем, за да се чувстваме добре: Новата аюрведична кухня". Оттам услугата за доставка на ястия в крайна сметка се превръща в ресторант на растителна основа, когато през 2016 г. в Долен Ийст Сайд в Манхатън отваря врати Divya's Kitchen. В него Алтер предлага прясно приготвена сезонна храна с аюрведичен привкус. Най-новите ѝ предложения включват готварската книга от 2022 г., наречена "Радост от баланса: Аюрведично ръководство за готвене с лечебни съставки", както и серия от пет онлайн майсторски класа към книгата.

Съветите на Дивия за балансирано хранене
Уроците на Алтер от нейните аюрведични изследвания и житейски опит са в основата на начина, по който тя готви и се храни днес. Един от основните ѝ принципи? Няма добра или лоша храна.

"Всичко в природата може да се използва като лекарство. Въпросът е дали е полезно за вас в момента или не?", казва тя.

Отговорът на този въпрос може да зависи от времето, сезоните, както и от сезона на живота ви.

"Тялото ни трябва да се адаптира към всички тези промени, а част от адаптацията е и адаптирането на диетата ни, така че каквото и да ядем, да подкрепя това, в което се намираме в момента."

Тя си спомня отговора на един от своите учители, който винаги е давал на въпроса: Това полезно ли е за мен? Отговорът винаги е бил: "Зависи. Зависи от това, от което имате нужда в момента", казва Алтер.

Яжте храна, на която тялото ви казва "да".
Когато е помолена да опише кухнята в Divya's Kitchen, Алтер отговаря категорично: "Ние предлагаме храна, на която тялото ви казва "да"."

Това означава, че храната е вкусна, но и дълбоко подхранваща и зареждаща с енергия.

"Това е основната причина да се храним", казва Алтер. "Това не е просто развлечение. Това е творческият аспект на храненето, който също е много важен. Но ако не ви подхранва дълбоко, ако само ви забавлява, няма да бъдете удовлетворени."

Като пример Алтер посочва често срещаното преживяване да се чувстваш сит, но не и удовлетворен. Тя казва, че това обикновено се дължи на нещо, което липсва от гледна точка на храненето или вкуса. Наред с предлагането на дълбоко задоволяваща храна, Алтер се стреми и към лесно смилаема такава. Тя описва цялостния ефект като усещане за ситост, но не и за нужда от дрямка.

Яжте храни, които работят заедно
Освен това Алтер казва, че комбинирането на определени храни може да доведе до лошо храносмилане. Например тя не сервира сурови плодове заедно с готвена храна, защото това може да доведе до газове или подуване на корема. Въпреки че няма много научни доказателства в подкрепа на общото комбиниране на храни, има някои проучвания, които показват, че комбинирането на определени храни може да има специфични ефекти. Например проучване от 2022 г. на симулирани храносмилателни състояния установява, че млякото, смесено с плодове или екстракт от зелен чай, води до по-нисък антиоксидантен ефект в сравнение с други по-благоприятни комбинации от храни. Друго проучване от 2017 г. установява, че консумацията на зеленчуци, богати на каротеноиди, заедно със здравословни мазнини помага за увеличаване на усвояването на хранителните вещества.

Зеленчуците, които съдържат каротеноиди, включват:

моркови
домати
червени чушки
спанак
броколи

В допълнение, проучване от 2022 г. установява, че консумацията на витамин С може да помогне на организма да абсорбира желязото по-ефективно.

"Прилагам принципите за съвместимост на храните към всяко ястие в менюто ни и към всички мои рецепти", казва Алтер. 

Всяка храна може да бъде аюрведична кухня
Алтер отбелязва, че съществува широко разпространено погрешно схващане, че аюрведичната и индийската храна са едно и също нещо. Всъщност това не е така. "Аюрведа идва от Индия. Това е традиционна медицинска лечебна система на Индия и много от старите традиционни рецепти са индийски. Но принципите на аюрведа по отношение на храната са универсални." Поради това менюто на Divya's Kitchen е разнообразно.

"Обичам италианските вкусове, така че при нас може да откриете лазаня и ризото, но не го характеризирам като някаква конкретна регионална храна", казва Алтер. "Това, което се опитвам да направя с моите рецепти и менюто на Divya's Kitchen, е да покажа как да приложим тези универсални принципи на хранене към всякакъв вид кухня."

Яжте храната, с която сте израснали
Тъй като принципите на аюрведа могат да се прилагат към всякакъв вид храна, Алтер набляга на почитането на културното ви наследство като част от здравословното и балансирано хранене. Например, тя споделя за приятелка от Иран, която е израснала с персийска кухня.

"Тя е доста пикантна, много ароматна, с много шафран, канела и всички тези различни подправки, много ориз и нар. Това е видът храна, която ще я направи здрава. Тя ще се чувства здрава, когато я яде."

Храната, която осигурява комфорт и ви напомня за любимите хора, може да бъде също толкова лечебна, колкото и така наречените "здравословни" храни, отбелязва Алтер. Въпреки това тя подчертава, че създаването на пълноценни версии на любимите ви ястия ще доведе до най-голямо подхранване.

Когато я питат коя традиционна българска храна обича, Алтер дава готов отговор.

''Нарича се баница и може да се прави с различни плънки като: сирене, извара, спанак, настъргана тиква, а с настъргани ябълки се получава щрудел. Наистина е много, много вкусно."

Яжте според това как се чувствате
Точно както пише в готварската ѝ книга, Алтер набляга много на това да се храните според това как се чувстват тялото и умът ви. Например бременната жена има нужда от пълноценно меню, а човек, който тренира или извършва тежка физическа работа няма да се нуждае само от салати.

Отпуснете се в отношенията си с храната
"Важно е да се отпуснете в отношенията си с храната. Може да ядете най-здравословната храна, но ако я ядете в състояние на стрес, дори най-добрата храна няма да е добра за вас." Алтер набляга преди всичко на фокусирането върху радостта от храненето.

Когато имате възможност, избирайте органични продукти
"Нашите менюта са може би повече от 85% сертифицирани органични съставки. Те винаги са прясно приготвени, не предлагаме нищо от предния ден. Тази свежест осигурява най-високо качество на хранителните продукти, но също така гарантира, че те са лесни за усвояване.''