Всички ползи за тялото, които съдържа гръцкият йогурт

  • Сподели:
Всички ползи за тялото, които съдържа гръцкият йогурт

Когато за първи път ядох гръцко кисело мляко, то изобщо не ми изглеждаше като "здравословна" храна. Бях го съчетала с плодове в един горещ летен следобед и ми хареса. Кремообразната консистенция ми напомняше на сладолед и макар киселинността на обезмаслената версия да ми причиняваше гадене в сравнение със сладките кисели млека, които бях свикнала да ям, това бързо премина. 

Какви са различните видове гръцко кисело мляко?
Гръцкото кисело мляко преминава през още един етап на ферментация и през още един етап на филтриране в сравнение с обикновеното кисело мляко, което го прави по-гъсто и кремообразно. Всъщност за производството му е необходимо повече мляко и то съдържа по-малко вода, но повече хранителни вещества.

Пълномасленото гръцко кисело мляко е с най-високо съдържание на мазнини (девет грама на всеки 100) и предлага по-голямо усещане за ситост с течение на времето (поради балансираното съотношение между мазнини и белтъчини). Обезмаслените варианти имат по-малко калории, но също така са по-малко засищащи, докато гръцкото кисело мляко с 0 % мазнини прилича повече на крема сирене, отколкото на меко кисело мляко, що се отнася до текстурата.

Какви са ползите от гръцкото кисело мляко?
Гръцкото кисело мляко е пълно с биоусвоими протеини и с ниско съдържание на захар. То съдържа пробиотици под формата на млечнокисели бактерии, които допринасят за растежа на чревната флора, улесняват усвояването на витамините и минералите и намаляват подуването на корема. Гръцкото кисело мляко също така има висока концентрация на минерали, включително калций, както и водоразтворими витамини от група В и витамин А. Междувременно аминокиселината левцин повишава чувството ни за ситост, което означава, че е по-малко вероятно след хранене да посегнем към нещо, от което всъщност нямаме нужда.

Защо гръцкото кисело мляко на закуска намалява пристъпите на глад?
Консумацията на гръцко кисело мляко сутрин ви дава протеинов удар в началото на деня и предпазва нивата на кръвната захар от рязко покачване и срив. Метаболизмът ви е много по-щастлив, когато за закуска ядете гръцко кисело мляко, а не например капучино и сладко - и ако го приготвите правилно, то може да бъде кремообразно като първото и декадентско като второто. Добавете гръцко кисело мляко с плодове, зърнени храни и ядки и обещавам, че няма да ви омръзне, нито пък ще сте гладни час по-късно.

Кои са най-добрите рецепти с гръцко кисело мляко?
Ако сте любители на сладкото, поръсете го с мед и няколко ядки или шоколад за десерт без много захар или го добавете в блендер с тропически плодове като манго и папая за вкусно смути. Що се отнася до солените ястия, гръцкото кисело мляко може да се приготви в десетки сосове, както е в кухнята на Близкия изток. Смесете го със спанак, чесън, лимон и шафран за апетитно предястие. Други две хитрини: сложете го в омлета, за да го направите по-кремообразен и още по-богат на протеини, или го използвайте вместо масло и яйца при приготвянето на тесто.