Какао: състав и полезни елементи

  • Сподели:
Какао:  състав и полезни елементи

Зърната на какаото са с приятен наситен аромат, горчив вкус и кафяви на цвят. Съществуват сортове какао, които имат много фин аромат и нежен, особено елегантен вкус.

Други сортове пък биват леко кисели и тръпчиви. За да бъде какаото със 100 % натурално съдържание в него не трябва да присъстват други примеси, като непълноценни и различни по цвят зърна. Качеството на какаото може да се разбере, когато какаовото зърно бива нарязано по дължина. 

Какаото съдържа специално масло – жълтеникаво на цвят с много лек аромат и интересен вкус. Това масло се използва предимно във фармацията. 
Какаото има високо съдържание на мазнини, което го прави високо калорично, но и с голяма хранителна стойност. Ободряващо и тонизиращо какаото съдържа вещества като – теобромин, калиеви и фосфорни соли, оксалова киселина, етерични масла, лимонена и оцетна киселина, дъбилни вещества и други. 
Трябва да отбележим, че какаото съдържа полезни вещества, но прекомерната му употреба може да се отрази неблагоприятно върху нашия организъм, затова консумацията на какао винаги трябва да бъде с някаква мярка. 

Какаото всъщност е напитка, която се отличава напълно от останалите такива по своето съдържание. 100 грама какао успяват да осигурят на тялото ни около 500 калории. Какаото е продукт широко разпространен в хранителната промишленост и за създаването на различни видове сладкиши, торти и млечни напитки. 

Най-разпространението видове какао са – Каракас, Конго, Арриба, Самоа, Гана, Байа, Карнеро, Сан Томе. 
Какаовите зърна освен ароматни са и тръпчиви на вкус, поради наличието на дъбилни вещества в съдържанието на този продукт. Какаото съдържа въглехидрати, глюкоза, белтъчини, фруктоза, водноразтворими аминокиселини. 

Полезните вещества при тази ободрителна напитка са именно въглехидратите и пълноценните белтъци. 
Какаото е един наистина съвършен и незаменим продукт, от който се произвежда най-любимото изделие на всички поколения, а именно шоколадът.