Няколко ползи за здравето от консумацията на карфиол

  • Сподели:
Няколко ползи за здравето от консумацията на карфиол

Карфиолът е кръстоцветен зеленчук, който се състои от малки, плътно подредени цветни главички (известни като локум). Тези цветове израстват от дебело централно стъбло и образуват една кръгла глава. Най-често карфиолът е бял, но могат да се купят зелени и лилави сортове, както и по-сладкият карфиол романеско с характерни заострени цветчета.

През последните години карфиолът намери кулинарна слава, като се използва като алтернатива на "ориза", сервира се като ''стекове'' или заема централно място в печено месо. Той е лесен за добавяне към диетата ви - суров, на пара, пюре, настърган или печен. Не изхвърляйте стъблото - то е също толкова хранително. Пасирайте го в кухненски робот и го използвайте като основа за зеленчукова супа или го добавете към салата.

Кои са петте основни ползи за здравето от карфиола?

1. Източник на антиоксиданти
Карфиолът е полезен за сърцето зеленчук благодарение на растително съединение, наречено сулфорафан. Действайки като антиоксидант, сулфорафанът намалява възпалителните увреждания, причинени от оксидативния стрес - процес, който играе основна роля в развитието на сърдечни заболявания. По този начин той спомага за намаляване на кръвното налягане и атеросклерозата.

2. Високо съдържание на холин
Карфиолът е източник на холин - основно хранително вещество, от което се нуждаем за настроението, паметта и запаметяването. В това си качество той е основен градивен елемент на ацетилхолина - химически пратеник, участващ в сигнализирането на централната нервна система. Холинът е от съществено значение и за развитието на мозъка.

3. Богат на сулфорафан
Подобно на броколите и зелето, съдържанието на сулфорафан в карфиола има редица ползи за здравето, включително намаляване на риска от рак. Сулфорафанът се бори с рака по редица начини, включително предпазва клетките от увреждане на ДНК, както и инактивира канцерогените.

4. Може да поддържа хормоналния баланс
Кръстоцветните зеленчуци, като карфиола, съдържат растително съединение, наречено индол-3-карбинол, което действа като растителен естроген и може да подпомогне хормоналния баланс, като регулира нивата на естрогена. Индол-3-карбинол е обещаващ и като средство за намаляване на риска от естрогенно индуциран рак на гърдата и репродуктивен рак при мъжете и жените, въпреки че са необходими повече проучвания в тази област.

5. Може да подпомогне имунната система
Тъй като са богати на сяра, кръстоцветните зеленчуци като карфиола могат да подпомогнат здравето на червата и в резултат на това да подобрят защитата срещу инфекции. Сярата подпомага производството на глутатион, който е важен за поддържане на целостта на чревната лигавица, както и за нейното възстановяване. Като мощен антиоксидант глутатионът действа в целия организъм, като предпазва клетките от възпалителни увреждания.

Безопасно ли е карфиолът да се консумира от всички?

За повечето от нас карфиолът е здравословен вариант. Въпреки това, ако имате проблеми с щитовидната жлеза, може да ви бъде препоръчано да намалите до минимум количеството на консумираните кръстоцветни зеленчуци. Това е така, защото тези зеленчуци могат да попречат на усвояването на йод, който е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. 

Карфиолът е храна с високо съдържание на влакнини, което за повечето от нас е много полезно - той подпомага храносмилателния процес и е източник на гориво за здравословните бактерии, които се намират в червата ни. При някои хора обаче храните с високо съдържание на фибри могат да предизвикат подуване на корема и газове, което е особено важно за хората с възпалителни заболявания на червата, болест на Крон или улцерозен колит.