Смути за плосък корем

  • Сподели:
Смути за плосък корем

Популярността на тази подправка расте, тъй като тенденциите показват завръщане към традиционните съставки с отлични ползи за здравето.

"Популярността на хималайската сол и лютия червен пипер отразява продължаващото предпочитание на хората да включват традиционни и холистични съставки в ежедневната си диета." Всички говорят за тази пикантна подправка, която произхожда от Южна Америка, Централна Америка и Мексико, но защо? Тя не само е идеално допълнение към всички видове ястия, но и има противовъзпалителни свойства и създава усещане за ситост. Сертифицираният диетолог Мариана Перес-Трехо Солтведел приготвя смути с тази подправка точно по тази причина. "Обикновено включвам лют червен пипер, особено в смутитата и фрешовете си, заради високите му антиоксидантни свойства. Забелязала съм, че апетитът ми към сладки храни намалява, тъй като ми дава усещане за ситост", казва тя.

"Съставките за приготвяне в домашни условия са: ½ чаша неподсладено бадемово мляко, ½ парче банан, ¼ чаша брашно от ленено семе, 2 супени лъжици куркума, 1 чаена лъжичка неподсладено фъстъчено масло и ¼ чаена лъжичка лют червен пипер."

Как действа лютият червен пипер на организма?

Лютият червен пипер е противовъзпалителна подправка, която съдържа естествено съединение, наречено капсаицин. Сред ползите от него са: "Той може да помогне за намаляване на риска от съсирване на кръвта и може да предотврати натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове. Освен това може да намали риска от проблеми, свързани със сърцето, като например високо кръвно налягане, като отпуска кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв. Но все още са необходими повече изследвания, за да се разбере как капсаицинът може да повлияе на здравето на сърцето", казва пред Vogue лекарят от клиниката Майо Хуан Карденас Розалес. Има много начини да го включите в менюто си и да се възползвате от ползите му, тъй като той е чудесна добавка за подобряване на вкуса на ястия, сокове или напитки .

Най-добре е да започнете от по-малко към повече, тъй като може да стане прекалено пикантно. "Или приемайте добавки с кайенски пипер под формата на капсули", казва диетологът Мариана Перес Трехо. Освен това той има антиоксидантни свойства, които помагат в борбата със свободните радикали. "Съществуват изследвания, които предполагат, че капсаицинът може да има потискащ апетита ефект", коментира диетологът. Капсаицинът предизвиква ефект на термогенеза в организма, което е увеличаване на топлината в тялото, който води до изгаряне на калории.

Какви витамини има лютият червен пипер?

"Лютият червен пипер не е известен с това, че е значителен източник на витамини и минерали, но може да осигури малки количества от някои хранителни вещества, като например: витамини А, витамин Е, витамин К и минерали като калий и манган", обяснява диетологът Мариана Перес- Трехо. Но това, което притежава, е съединение с противовъзпалителни свойства, наречено капсаицин. "Това съединение може да помогне за намаляване на възпалението в организма, което може да помогне за предотвратяване на заболявания, свързани с възпалението, като например някои сърдечни заболявания", казва д-р Маккой. 

Повечето хора, които спазват балансирана диета, могат да го консумират, но ако имате стомашно-чревни проблеми или чувствителност към пикантни храни, забравете."Препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да включите в диетата си големи количества лют червен пипер, особено под формата на добавка", казва д-р Маккой.

Какви са отрицателните ефекти на лютия червен пипер?

"Въпреки че лютият червен пипер има ползи за здравето, прекомерната му консумация в някои случаи може да има последствия. При някои хора може да се появят стомашно-чревни разстройства, дразнене на храносмилателния тракт или алергични реакции", предупреждава експертът по превантивна медицина Маккой. Най-препоръчителното нещо, което трябва да направите, е да се обърнете към лекар и да разговаряте с него за интереса си да внесете корекции в диетата си. Е, според д-р Хуан Карденас Розалес от клиниката "Майо": "Капсаицинът може да взаимодейства с някои лекарства, като антикоагуланти, антиациди, теофилин (лекарства за астма) и АСЕ инхибитори. Ето защо е много важно да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате лют червен пипер или други продукти, съдържащи лют червен пипер", казва той.