Ефектът на водата върху тялото и връзката му с теглото

  • Сподели:
Ефектът на водата върху тялото и връзката му с теглото

Факт е, че пиенето на вода е от съществено значение за нашето тяло и здраве. Освен че е основен навик, който допринася за нормалното функциониране на организма, то в значителна степен благоприятства и здравето на кожата ни. Всички тъкани и органи зависят от водата и започването на деня ни с чаша вода може да има редица ползи. Това не означава, че няма да постигнете добри резултати, ако пиете вода по всяко друго време на деня - д-р Мария Хосе Криспин от Clínica Menorca обяснява, че наистина важното, когато става въпрос за пречистване, е да пиете достатъчно през целия ден.

Водата играе основна роля и при целулита, тъй като е основен компонент на нашето тяло, който регулира много функции. Според препоръките трябва да пием около 2 литра дневно и това ще подпомогне метаболизма за задържане на течности.

Ползите от сутрешната хидратация

Ако спортувате сутрин, може да си помислите, че пиенето на вода непосредствено преди тренировка може да бъде контрапродуктивно. Експертът по хранене и фитнес Викика Коста обаче обяснява, че: "Ние сме вода, пиенето на вода е от съществено значение, а още повече, когато се събудим, след като сме прекарали много часове без да пием. Тялото трябва да бъде хидратирано, за да функционира перфектно", обяснява тя.

Разбира се, Вивика набля и на факта, че някои тренировки и определени йога пози могат да бъдат неприятни, ако сте пили твърде много течности. Но ако изпиете само една чаша, няма да има проблем. Освен това е необходимо да можете да активирате тялото и неговите функции и да се упражнявате с пълен капацитет.

Вода за подобряване на настроението

В този списък със сутрешни навици, които ни карат да се справяме по-добре с деня, трябва да се включи изпиването на голяма чаша вода преди закуска, защото правилният прием на вода е свързан и с психическото благополучие. Д-р Криспин потвърждава, че тя е съществен елемент за физиологичните процеси, тъй като лекото обезводняване може да доведе до значителна промяна в настроението.

Освен това има проучвания, които потвърждават тясната връзка между водата и мозъчната дейност и емоционалното благополучие. Например, изследване, проведено от Университета в Барселона, потвърждава, че дехидратацията, съответстваща на 1-2% от телесното тегло, се отразява отрицателно на краткосрочната памет, концентрацията и бдителността.

Пиенето на вода на празен стомах не води до отслабване. Пиенето на достатъчно вода на ден и то в определени часове обаче е от второстепенна полза за отслабването. Ициар Дигон например обяснява тази връзка по следния начин: "Все още няма научна основа в подкрепа на препоръката, че пиенето на вода ни помага да отслабнем. Но е ясно, че тя може да увеличи разхода на енергия на организма ни и хората, които редовно пият вода, са по-слаби от тези, които не пият. Усещането след пиене на течности също влияе на това отслабване. Малкото съществуващи проучвания потвърждават, че отслабвате повече, когато пиете вода, отколкото когато не я пиете."

Препоръката на д-р Оливие Куртин-Кларинс е да се изпива голяма чаша вода 20 минути преди хранене, за да се успокоят пристъпите на глад и да се избегне несъзнателното преяждане. Освен това има проучвания, които количествено определят ползите от загуба на тегло от този навик и обещават, че това помага да се намали калорийният прием на всяко хранене с около 13%. Като оставим настрана доказателствата, ясното е, че пиенето на вода преди всяко хранене, включително закуска, ви помага да се храните, както каза диетологът Еления Лопес ​​​​по по-спокоен начин.

Виж още