Оризова вода: трикът за блестяща и здрава коса

  • Сподели:
Оризова вода: трикът за блестяща и здрава коса

Оризовата вода е азиатска тайна за красота, която от векове е в дневния ред на някои жени. 

На първо място, защото е напълно безопасна и на растителна основа, а за приготвянето ѝ са ви необходими само ориз и вода. По същество това е нишестената вода, останала след варенето на ориза, или водата, в която накисваме ориза. Според експертите оризовата вода е богата на минерали и витамини и е естествен електролит. Приготвянето ѝ е много просто - оставяте малко бял ориз в студена вода за половин или два часа и след това изцеждате. Останалата млечна вода е готова да се използва като естествен серум за блясък и антиоксидант.

Тъй като съдържа протеини, нишесте, аминокиселини, витамини В и Е, оризовата вода е точно това, от което се нуждае тънката, чуплива и суха коса. Оризовите трици спомагат за растежа на косата и по този начин се предотвратява и косопадът.
Що се отнася до кожата, оризовата вода е идеална за смесена и склонна към акне кожа. По-специално тя се използва като ексфолиант за почистване на порите и абсорбиране на мазнините. Вземете две малки памучни тампончета, накиснете ги в оризовата вода и нежно почистете лицето си. Кожата ви ще остане сияйна и хидратирана до края на деня. Освен това можете да поставите течността в малка бутилка с пулверизатор и да я използвате като тоник преди ежедневния си овлажняващ крем.

Оказва се, че японските придворни дами са първите, които са използвали оризова вода върху косите си. Историята разказва, че рутинната им грижа за косата включвала изплакване на косите им с вода, приготвена от миене на ориз, което може би е допринесло за зашеметяващата им дължина. Така че независимо дали искате да увеличите дължината на косите си или да ги укрепите - или и двете - оризовата вода може да е средството, което ще сбъдне мечтите ви за здрава коса. Оризовата вода за коса също така спомага за увеличаване на блясъка, изглаждане на кичурите и разплитането им, в случай че търсите още ползи.

Точно както протеините са съществена част от поддържането на балансирана диета, те играят важна роля и за поддържането на здрава коса. Смята се, че протеините в оризовата вода помагат за подобряване на цялостното състояние на косата.

Въпреки че оризовата вода се счита за безопасна за всички типове коса, честотата и продължителността на употреба трябва да се коригират при слаба и увредена коса. Поради протеините, нишестето и полизахаридите във формулата, специалистите препоръчват да използвате тази процедура само веднъж седмично за фини увредени типове коса, къдрава или права. Няма да ви спестим и друга важна подробност: оризовата вода може да предизвика дразнене на скалпа, подобно на контактен дерматит, поради пренасищане на микробиома на скалпа с твърде много нишесте и протеини. Започнете с ежеседмично изплакване на косата, за да прецените дали тази процедура е подходяща и благоприятна за вашата коса.

Виж още