Стъпки към здравословно остаряване: основни препоръки от експерт

  • Сподели:
Стъпки към здравословно остаряване: основни препоръки от експерт

Не можете да спрете времето, но можете да остарявате по здравословен начин. От диета през козметика до психичното здраве - експерт разкрива най-добрите практики, които да следвате.

Остаряването в добро здраве е възможно. И дори не е толкова трудно. Просто следвайте няколко прости навика. Както обяснява експерт стареенето в добро здраве е възможно и препоръчително. Още повече че, както казва Висенте Мера, ръководител на отдела по вътрешни болести и антиейджинг в клиниката SHA Wellness, близо до Аликанте, Испания, "стареенето в по-голяма или по-малка степен засяга всички нас, представителите на човешкия вид, от 25-годишна възраст до смъртта".

Мечтата да открием тайната на това как да не остаряваме винаги е присъствала в културата ни, но може би никога не е била толкова силна, колкото днес. Попитайте милиардера Брайън Джонсън, който е инвестирал милиони долари в своя проект "Blueprint", за който има антураж от учени и лекари, работещи неуморно, за да обърнат радикално процеса на стареене. Последното е реалност, която преследва Джонсън от години и го кара да следва рутинни процедури за подмладяване, които граничат с мания, защото той се е прицелил в невъзможното: да има кожата, тялото и органите на 18-годишен младеж на 45 години. 

Реалността е такава, че спирането на биологичния часовник е невъзможно. Нито пък е здравословно да вярваме, че можем да го направим. "Всички ние копнеем за вечна младост и бихме искали да спечелим битката със старостта. Но първата стъпка, за да избегнем неприятните разочарования, е да се примирим с хода на времето. Смятам, че експериментът на Джонсън срещу стареенето е, поне отчасти, обсебваща химера, която не бива да се приема за модел", казва Летисия Карера, завършила фармация, експерт по биохимия и хранене и технически директор на Centro de Estética Felicidad Carrera в Мадрид.

Генетиката играе важна роля в процеса на стареене, но също така и всичко, което правим в ежедневието си. Според данните, предоставени от експертите на Kobho Labs, нова нутрикозметична марка, специализирана в областта на стареенето, с която д-р Мера си сътрудничи активно, една трета от стареенето зависи от генетиката, но две трети са следствие от факторите на околната среда и начина ни на живот. Ето защо, тъй като генетиката не може да бъде променена, нека се съсредоточим върху това, което можем да променим.

# 1. Средиземноморска диета

Данните потвърждават, че през 2023 г. повече от половината от възрастното население на планетата ще страда от недостиг на витамин D, 20% няма да имат правилни нива на Омега 3 или фолиева киселина, а в диетата ни ще се наблюдава непропорционално увеличение на добавките, което според някои проучвания е 3000% за последния век. Летисия Карера ни напомня, че диетата, начинът на живот и факторите на околната среда имат много по-голямо влияние върху състоянието на кожата ни, отколкото генетичното ни наследство. Затова е важно да се спазва здравословна и балансирана средиземноморска диета, богата на плодове и зеленчуци. По-специално се препоръчва да се консумират два пъти повече зеленчуци и плодове, отколкото въглехидрати и протеини.

#2. По-малко захар (и по-малко кафе)

За Карера основната хранителна грешка, която допускаме и която ускорява стареенето, е прекомерната употреба на захар. "Молекулите на захарта се свързват с колагеновите влакна в процес, известен като "гликиране", в резултат на което кожата губи своята еластичност. Същото се случва, когато консумираме рафинирано брашно, ориз или картофи. Също така трябва да избягваме алкохола, солта, трансмазнините и кафето". По отношение на последното тя обяснява защо не трябва да се злоупотребява с него: "Доказано е, че то повишава нивата на кортизола, хормона на стреса, и води до увеличаване на инсулина в организма, както и до клетъчно възпаление и намаляване на еластичността на кожата".

#3. Погрижете се за психичното си здраве

Както обяснява Карера, биологичната възраст (тази, която се отразява на състоянието на кожата ни) не е задължително да съвпада с хронологичната възраст (тази, която фигурира в личната карта). "И психичното здраве има много общо с това. Стресът ускорява естествените промени в ДНК, които са признак на стареене, докато психологическата устойчивост и умението да регулираме емоциите си могат да ги забавят. Ако не се чувстваме добре емоционално, това поражда физически и психологически състояния като нервност, тревожност, неудовлетвореност или тъга, които в дългосрочен план променят навиците ни за здравословен живот. На ниво кожа, по време на стрес отделяме повече кортизол, а нивата на колаген и еластин намаляват. Това води до преждевременно стареене на кожата, което се проявява под формата на бръчки и загуба на стегнатост. За да допълним този репертоар от вреди, произтичащи от лошото психично здраве, трябва да споменем липсата на сън, както в количествено, така и в качествено отношение. Недостатъчната почивка води до повяхване на кожата, както и до подпухване около очите, торбички и тъмни кръгове, които състаряват очите. Други потенциални последици от стреса върху кожата са зачервяването, сърбежът и копривната треска, но също и акнето и дори различни видове дерматит или заболявания като псориазис". Нека да добавим, че забавлението и удоволствието от здравословните занимания също са необходими практики за здравословно стареене.

#4. Слънцезащита, подходяща козметика и колаген на гладно

Този триптих от добри козметични навици също е от първостепенно значение. Защита от слънцето 365 дни в годината, подходяща козметика - антиоксидантите сутрин и ретинолът вечер обикновено са ефективна формула - и нутрикозметика. Що се отнася до последната, Летисия Карера препоръчва пиенето на колагенов разтвор на празен стомах.

#5. Честна, минималистична естетична медицина

Ако решите да използвате някоя от многото възможности, предлагани от естетичната медицина, за да третирате стареенето по неинвазивен начин, първата стъпка според Карера, както за да избегнете разочарование, така и за да постигнете естествени резултати, е да приемете хода на времето. "Нашият девиз винаги е бил да защитаваме естествената красота, без изкуственост, и сме отдадени на процедури, които карат хората да изглеждат по най-добрия начин пред огледалото. Но без фалшиви очаквания или нереалистични обещания. В повечето случаи удовлетвореността на клиентите зависи от начина, по който управляваме техните очаквания. В моя случай винаги съм предпочитала да греша от страната на предпазливостта", обяснява тя. Любимите ѝ варианти включват Ultherapy за предотвратяване и третиране на отпусната кожа в рамките на един сеанс, Morpheus8 фракционна радиочестота за топене на мазнини и Zionic за третиране на целулит. Разбира се, не бива да се забравя, че за да се постигнат естествени резултати, не трябва да се прекалява нито с количеството, нито с честотата на прилагане.