Божествените дарове на природата – лековити билки част 8

  • Сподели:
Божествените дарове на природата – лековити билки част 8

Още от древността хората са открили лечебните свойства на билките и са ги използвали да облекчават човешката болка. Билките са разделени на три основни групи, като първата се състои от безполезни билки, втората е от вредни билки за човешкия организъм и третата съдържа лечебни билки. Народната медицина е успяла да помогне на безброй много хора, а лечебната сила на растенията е научно доказателство за мощната енергия на заобикалящата ни природа.
Ще разгледаме билките, притежаващи силата да действат на човешкия организъм, като лекуват нашето тяло и заличават болестите. 
Билколечението може да се прилага както за профилактика, така и за отстраняването на различни видове здравословни проблеми.

Разберете какви са лечебните свойства на различните видове билки в природата.

Ракита

Ракитата е позната още и като червена върба, като може да бъде открита около реки. Полезната и лечебна сила на това растение идва именно от неговите коренни, които след като се оберат се изсушават, след това могат да бъдат използвани в различни мехлеми и отвари. Корените на това растение са със съдържание на смоли и горчиви вещества. Растението ракита може да бъде използвано при силни болки, ангини, простудни заболявания, кървящи венци, подагра. За да си приготвим лечебната смес е нужно да сварим две супени лъжици от коренна на ракита в литър и половина вода, след което приемаме от тази течност сутрин на гладно по една кафена чаша.

Момина сълза

Момината сълза може да бъде открита в предимно сенчести полета. При това растение лечебното свойство е скрито в неговите цветове, затова след като се набере се отделят цветовете му и се изсушават. Те съдържат етерично масло, органични киселини и други. Тази билка е изключително полезна при сърдечно съдови проблеми, високо кръвно, холестерол, както и при проблеми с нервната система и белите дробове. За да си направим домашна отвара са ни нужни 3 с л от цветове на момина сълза, които трябва да сварим за няколко минути в два литра вода, след което прецеждаме отварата и я преместваме в хладилник. Приемаме от нея по веднъж дневно една чаена чаша.

Царевица

При царевицата лечебните свойства се крият в нейната свила или царевична коса. Когато наберем царевицата внимателно отделяме тези нишки, след което ги изсушаваме и от тях можем да си приготвим домашна отвара. Царевичната свила съдържа витамините – К3, К1, С, багрила, смоли, мазнини и други. Тя е много полезна при отворени рани, проблеми с щитовидната жлеза, бъбреците и жлъчката. Отвара от царевица приготвяме като сваряваме 4 с л от косата на царевицата в литър и половина вода, след което изчакваме отварата да се охлади прецеждаме я и приемаме по веднъж на ден сутрин на гладно. Царевичната коса помага при цистит.