Божествените дарове на природата – лековити билки част 7

  • Сподели:
Божествените дарове на природата – лековити билки част 7

Още от древността хората са открили лечебните свойства на билките и са ги използвали да облекчават човешката болка. Билките са разделени на три основни групи като първата се състои от безполезни билки, втората е от вредни билки за човешкия организъм и третата съдържа лечебни билки. Народната медицина е успяла да помогне на безброй много хора, а лечебната сила на растенията е научно доказателството за мощната енергия на заобикалящата ни природата.

Ще разгледаме тези билки, които притежават силата да действат на човешкия организъм, като лекуват нашето тяло и заличават болестите. 
Билколечението може да се прилага, както за профилактика, така и за отстраняване на различни видове здравословни проблеми.

Разберете какви са лечебните свойства на различните видове билки в природата.

Анасон
Плодовете на това градинско растение са със сладникав вкус и изключително ароматни. То съдържа смолисти вещества, танини, белтъчини, мазнини и други. Тази билки притежава лечебно и прочистващо свойство. Анасонът е полезен при подут стомах, бронхит, настинка, както и при проблеми с пикочния мехур и камъни в бъбреците. Можем да си приготвим домашна отвара, като запарим 4 ч л анасон в два литра вряла вода. От тази отвара пием сутрин по една кафена чаша преди закуска.

Горска ягода
Лечебните свойства на тази билка се крият в нейните листа, както и в плодовете ѝ. След като ги оберем, трябва да ги изсушим на тъмно и проветриво място, за да можем да си приготвим лековита отвара от тях. Горската ягода съдържа флавоноиди, пектин, захари, танини и други. Тази билка е особено полезна за жлъчката, черния дроб и бъбреците. Тя притежава способността да намали кръвното налягане и да засили сърдечните функции, помага още при киселини и анемия. Можем да си направим домашна отвара от горска ягода, като изсушим и стрием 2 с л от листата на ягодата, след което ги поставим в един литър вряла вода за около 15 минути да се запарят и оставим в студено помещение. Приемаме отварата по една кафена чаша вечер преди лягане.

Чубрица
Чубрицата съдържа танини, слузни вещества, етерично масло и други. Тя е много полезна за прочистване на стомаха и червата, като ни помага да изхвърлим вредните и токсични отрови от своя организъм. Чубрицата има способността да нормализира кръвното налягане, както и да действа благоприятно върху храносмилането. Тя притежава лечебни свойства и помага да подсилим черния дроб, жлъчката и сърцето. Можем да си направим лечебна отвара, като запарим 3 с л чубрица в 800 мл вряла вода, след което оставяме да изстине в прохладно място и приемаме от тази билка по една чаена чаша веднъж дневно.