Защо рибеното масло е полезно за вас?

  • Сподели:
Защо рибеното масло е полезно за вас?

Има едно вещество, което е изненадващо полезно - и също така често пренебрегвано - това е рибеното масло.
Всичко се дължи на омега-3 мастните киселини, а рибеното масло е пълно с тях. "Рибеното масло се произвежда от тъканта на мазните риби и съдържа омега-3 мастни киселини, включително ейкозапентаенова киселина (ЕПК) и докозахексаенова киселина (ДХК), които са основни хранителни вещества за оптимално здраве", казва д-р Рубен Чен, лекар по спортна медицина.

Доказано е, че омега-3 мастните киселини намаляват възпаленията, като по същество помагат за регулиране на възпалителния отговор. "Омега-3 мастните киселини предлагат многобройни допълнителни ползи като подобрена мозъчна функция, намалена болка в ставите, по-добро здраве на зрението и дори подобрен външен вид на кожата", обяснява д-р Чен. Омега-3 са изключително важни и когато става въпрос за сърдечни въпроси - поне по отношение на здравето. "Консумацията на хранителни източници на омега-3 като риба и морски дарове насърчава здравето на сърцето и може да намали риска от коронарна болест", обяснява Кристин Рандацо Киршнер, диетолог по ГИ и основател на базираната в Ню Йорк Amenta Nutrition. "А по-големите дози добавки с дълговерижни омега-3, като рибено масло, са ефективни за намаляване на нивата на триглицеридите - особено при хора със съществуващо сърдечно заболяване."

Телата ни обаче не произвеждат сами омега-3 мастните киселини. И въпреки многобройните им ползи, проучванията показват, че като цяло не си ги набавяме достатъчно. През последните 80 години приемът им сред възрастните е намалял с 80 %. Затова е по-важно от всякога да ги консумираме целенасочено - или чрез храната, или чрез хранителни добавки. "Омега-3 са от съществено значение за структурата на клетъчните мембрани", подчертава Рандацо Киршнер. "Те имат широкообхватни функции в сърдечно-съдовата, белодробната, имунната и ендокринната система на организма и е доказано, че имат важни противовъзпалителни и имунни функции."

Проучванията показват, че яденето на риба (сьомга, пъстърва, стриди, херинга, сардини, скумрия, риба тон и лаврак) наистина е най-добрият залог, когато става въпрос за получаване на суперзвездните омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибеното масло. Възможно е да си набавите тези важни добри мазнини и от други източници. "Друг вид омега-3 мастна киселина е AЛК (алфа-линоленова киселина), която може да се намери в растителните храни", казва Рандацо Киршнер. "Някои храни, които са богати на AЛК, включват ленено семе, семена от чиа, орехи, ленено масло, рапично и соево масло." Тя обаче отбелязва, че може да е предизвикателство да се набави достатъчно количество омега-3 мастни киселини от тези храни. 

Проучванията сочат, че консумацията на риба само един до два пъти седмично е достатъчна, за да се извлекат ползи от рибеното масло за здравето на сърцето. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, особено ако имате сърдечно заболяване или ако сте изложени на висок риск от сърдечно заболяване. А бременните или кърмачките може да избягват добавките с рибено масло изобщо поради възможността да приемат по невнимание твърде много живак. Освен това при някои хора се наблюдават леки странични ефекти при приема на добавки с рибено масло - понякога се съобщава за всичко от стомашно-чревни проблеми до гадене и "рибен дъх". Очевидно е, че тези, които имат алергия към риба или морски дарове, трябва да избягват приема им.

Но когато става въпрос за справяне с възпаленията - без да споменаваме подобряването на здравето на очите, мозъка, ставите и сърцето - омега-3 в рибеното масло наистина не могат да бъдат победени. И все повече потенциални ползи продължават да се откриват. "Наскоро беше доказано, че омега-3 полиненаситените мастни киселини могат да имат малък до умерен ефект върху депресията", казва Рандацо Киршнер.