86-годишната Джейн Фонда, която владее света

  • Сподели:
86-годишната Джейн Фонда, която владее света

Джейн Фонда е актриса, носителка на две награди Оскар (най-добра актриса през 1971 г. за Klute и през 1978 г. за Coming Home), автор, активист и фитнес гуру.
Докато расте Фонда се сблъсква с известни предизвикателства. Баща ѝ, американският актьор Хенри Фонда, се е държал с нея студено и дистанцирано. Майка ѝ, светската личност Франсис Сиймор Брокау, се самоубива, когато Фонда била само на 12 години. Не след дълго след смъртта на майка си, Фонда развива хранително разстройство, с което се бори години наред. Посещава интернат, а след това отива в колежа Vassar. Напускайки колежа, Фонда заминава за Париж, за да учи изкуство. Известно време след завръщането си в Ню Йорк се отдава на моделско амплоа, но в последствие решава, че ще тръгне по стъпките на баща си. Двамата заедно си партнират в продукцията "The Country Girl" през 1954 г.
Няколко години по-късно Фонда започва да учи занаята си с Лий Страсбърг в известното Actors Studio.

Кариерата ѝ стремглаво започва да се развива през 1960 г.
Бележи своя филмов дебют с филма "Tall Story" с участието на Антъни Пъркинс. 
Нейната кариера обхваща над 50 години, натрупвайки масив от филмова работа, която включва над 45 филма и отдаденост в името на политически каузи като правата на жените, индианците и околната среда. 

Тя е седемкратен носител на Златен глобус, почетен носител на Златна палма, носител на наградата AFI за житейски постижения за 2014 г. и носител на наградата Стенли Кубрик за отлични постижения в киното за 2019 г. като част от наградите Britannia на BAFTA. 
През миналата година Фонда беше на снимки за седмия и последен сезон на сериала Grace & Frankie, който е най-продължителният оригинален сериал излъчван по Netflix. Именно за работата си по сериала тя получи номинация за Еми за най-добра водеща актриса в комедиен сериал през 2017 г. За последно бе видяна на големия екран в романничната комедия на Paramount, "Book Club", в която участва заедно с Даян Кийтън, Мери Стийнбъргън и Кандис Берген. Фонда също направи премиера по време на филмовия фестивал Сънданс на "Jane Fonda in Five Acts", документален филм на HBO, който описва нейния живот и активност.
Документалният филм получи номинация за Еми за изключителен документален или нехудожествен специален филм през 2019 г.

Джейн отпразнува 80-ия си рожден ден, като събра внушителните 1 милион долара за всяка една от своите организации с нестопанска цел -  кампанията в Джорджия за сила и потенциал на подрастващите и Женския медиен център

В момента Джейн е начело на Fire Drill Fridays, национално движение в знак на протест срещу бездействието на правителството по отношение на изменението на климата. Кампанията е съвместно с организацията Гринпийс и е вдъхновена от млади еко активисти като Грета Тунберг и Наоми Клайн.

Последната ѝ книга "Какво мога да направя? Моят път от климатичното отчаяние към действие" - е призив към обществеността да излезе на улицата и да протестира срещу задаващата се климатична катастрофа. Носителка на Оскар всъщност не поставя риторичен въпрос в корицата на книгата си. Тя е сериозно и отговорно ангажирана за живота и здравето на нашата планета и това, в което се превръща Земята.

За самата Джейн това не е борба само за нашето бъдеще, но и за бъдещето на поколенията, които идват непосредствено след нас.

"Промяната изисква колективни действия, предприети от социалните движения в безпрецедентен мащаб. Това е последният възможен момент в историята, когато промяната на курса може да означава спасяване на животински видове в невъобразим световен план. Твърде късно е за умереност", категорична е Джейн.

86-годишната Фонда днес ни съветва да преразгледаме начина, по който мислим за остаряването.


"Старата парадигма беше: раждаш се, достигаш пика в средната възраст и след това изпадаш в дупка. Гледайки на стареенето като на изкачване по стълбище, вие печелите благополучие, дух, душа, мъдрост, способността да бъдете наистина интимни, както и печелите живот изпълнен с намерение и цел."

Мъдри слова от една истинска дама с класа, която отдавна е заявила и доказала, че красотата не е само в начина, по който изглеждаш, но и в това какво внасяш в света.