Америка Ферера: ''Буквално е невъзможно да бъдеш жена''

  • Сподели:
Америка Ферера: ''Буквално е невъзможно да бъдеш жена''

Ако има момент в ''Барби'', който да ви остане в съзнанието, това е монологът на Америка Ферера точно преди финала на филма.

Първоначално монологът е написан от Грета Гъруиг, но тя и Ферера прекарват месеци в усъвършенстването му до окончателната версия, която Ферера споделя във филма.

Заснемането на монолога е отнело близо 30 дубъла, а Гъруиг разкрива, че всички на снимачната площадка, включително и мъжете, са плакали, когато са го слушали. Самата Марго Роби била толкова развълнувана, че помощник-режисьорът ѝ напомнил, че не е нужно да се разстройва чак до такава степен. "Той каза: "Не е нужно да плачеш, не си пред камерата", спомня си Роби, която на свой ред отговорила, че не го прави нарочно. 

Ферера изрича монолога бързо, но всяка дума удря силно и заслужава повторно гледане. 

''Буквално е невъзможно да бъдеш жена. Ти си красива, умна, и ме убива мисълта, че не се смяташ за достатъчно добра. Сякаш от нас се иска да бъдем необикновени, но някак си винаги правим всичко погрешно.

Трябва да си слаба, но не прекалено слаба. И никога не можеш да кажеш, че искаш да бъдеш слаба. Трябва да кажеш, че искаш да си здрава, но също така и слаба. Трябва да имаш пари, но не можеш да искаш пари, защото това се счита за грубо. Трябва да си шеф, но не и да се държиш грубо. Трябва да ръководиш, но не и да смазваш идеите на другите. От теб се очаква да обичаш да бъдеш майка, но не и да говориш непрестанно за децата си, по дяволите. Трябва да си жена с кариера, но и винаги да се грижиш за другите. Трябва да отговаряш за лошото поведение на мъжете, което е безумно, а в случай, че го посочиш, те обвиняват, че се оплакваш. Трябва да останеш красива за мъжете, но не твърде красива, че да ги изкушаваш прекалено много или че да заплашваш други жени, защото се предполага, че си част от тях.

Но винаги се откроявай от тълпата и бъди благодарна. Никога не забравяй, че системата е манипулирана. Запомни: не трябва да остаряваш, не трябва да се държиш грубо, да се изтъкваш, да си егоистка, никога не бива да падаш, нямаш право да се проваляш, никога да не бива да показваш страх, никога да не бива да излизаш от строя.

Това е твърде трудно! Твърде противоречиво е и никой не ти дава медал и не ти казва "благодаря"! Накрая излиза така че не само си правила всичко погрешно, но и че всичко е по твоя вина.

Омръзнало ми е да гледам как аз и всяка друга жена се стягаме, за да може хората да ни харесват.''