Бъди онзи човек, на който винаги може да се разчита

  • Сподели:
Бъди онзи човек, на който винаги може да се разчита

Обичай ближния си
 
Докато присъствах на очаквано събитие в Лос Анджелис този уикенд за ЛГБТ центъра, бях поканена на сцената в края на вечерта, за да получа наградата си.
След мощна литания от динамични оратори и таланти - рискувах и смело отворих сърцето си. Поех си дълбоко въздух и спонтанно започнах да споделям това, което чувствах в момента... нещо, което, ако помогна само на един човек в залата, си заслужаваше - упражнение за визуализация, което открих и което ми помогна да остана радостна, давайки приоритет на благополучието на отдавна забравеното дете в мен.
 
Ако искате да опитате, представете си себе си на около 5-годишна възраст. Представете си себе си от главата до петите, вашето мило лице, коса и малко тяло в дрехите, които сте носили. Представете си, че си играете на това, което обичате, може да сте на детската площадка, може да си спомняте топъл мъничък кикот. От безопасно разстояние привличате вниманието на това малко дете и се усмихвате един на друг. Ще ви разпознаят веднага и ще се радват да ви видят. Тичайте един към друг с отворени обятия и се прегърнете - силна смислена прегръдка, голяма целувка по бузата, замислен поглед в малките очички, и им кажете:

"Обичам те толкова много. Ти си красива, талантлива, достойна... имаш стойност и си важна. Ще преминеш през този живот с отличен успех. Ще има предизвикателства, но ти си силна и ще се справиш. Аз съм доказателство за това, скъпа. Аз съм тук. Ние се справихме."

Можете да отделите време и да кажете това, което сте искали и имали нужда да чуете тогава. Нека знаят, че сте тук за тях и винаги ще бъдете. След това ги изпратете по пътя им обратно към това, което са правили. Възхищавайте им се толкова дълго, колкото ви е необходимо, защото това сте вие преди да се случи животът - невинни. Бъдете онова себе си, на което винаги може да се разчита.

Това упражнение промени живота ми. Нещо толкова просто, но то ме порази дълбоко. То ми помогна да осъзная, че докато съм търсила внимание другаде без граници, наранявайки се в процеса, аз винаги съм имала нужда да виждам само себе си. Веднага щом го направих, всичко се промени - чудо. Пазя в чантата си снимка от детската градина - в наши дни вземам всичките си решения, като имам предвид нея.

Децата ми ме научиха и на много неща за перспективата, времето и реалността. Спомням си как проведох "разговора" с моите момчета за уважението към жените. "Винаги трябва", казах аз. Тогава Брандън каза нещо любопитно: "Но мамо, ами ако те не уважават себе си?" Бях зашеметена. Това беше прочувствен и дълбок въпрос за един млад тийнейджър. Но беше и дълбоко наблюдение. То ме развълнува. 
Приех тази истина присърце. Самоуважението трябва да е на първо място, но това е нещо, което никога не прилагаме, докато не се научим. Това ме накара да се замисля: Как може някой друг да ме обича, ако аз не обичам себе си? Как може някой друг да ме уважава, ако аз не уважавам себе си?
 
Животът не е лесен -
никой не е съвършен,
ние се асимилираме,
учим се в движение,
ние сме в процес на развитие...

Поемам ангажимент да се уча и да обичам непрестанно - да бъда позитивна. Избирам да вярвам, че светът е безопасно място (с моменти на опасност) - а не опасно място (с моменти на безопасност). Ние сме благословени и имаме способността да нарисуваме картината на това как искаме да изглежда животът ни.
 

Автор: Памела Андерсън