Белегът като знак за мъжественост и сила

  • Сподели:
Белегът като знак за мъжественост и сила

Науката за привличането може да бъде мистериозна за прогнозиране и понякога е трудно да се определи какво точно ни привлича към даден човек. Може да е неговото чувство за хумор, увереността му в определени ситуации или може просто да ни харесва начина, по който един мъж изглежда. Проучване твърди, че когато става въпрос за нечие лице, жените са привлечени от определени черти, включително малки белези.

Белегът на лицето, като знак за сила и храброст

Преди се приемаше, че в западните култури белезите са непривлекателна черта на лицето, докато в незападните култури те се възприемаха като знак за зрялост и смелост. Въпреки това, в скорошно проучване британските учени установиха, че западните жени смятат леките белези по лицето на мъжете за привлекателни, тъй като ги свързват със сила и сексапил. Сексуалната привлекателност на белега на лицето отдавна озадачава психолозите. Мнозина вярват, че те се възприемат от жените като знак за мъжественост и вълнуваща, поемаща рискове личност. А има и не малко жени, които не харесват типичната, холивудска, конвенционална красота, в която лицето е с идеални пропорции.

Любопитното в това проучване е, че мъжете с белези по лицето са предпочитани за краткосрочна авантюра, докато онези, които нямат белези, са смятани за по-грижовни и нежни и следователно възприемани като по-добър партньор за брак.

Всъщност предположението, че белезите са знак за храброст, е възглед, споделян от племето Яномами в Бразилия и Венецуела, които използват боя за лице, за да подчертаят белезите, които са придобити в резултат от ритуални битки, предназначени да тестват издръжливостта на мъжа.

Белезите, като образ на лошо момче, нашумяха в редица филми и сериали

От друга страна, телевизията и киното направиха образа на лошото момче много романтичен и привлекателен, а границата с опасността, тръпка, която една жена си мечтае да изпита.