Четири техники за изграждане на добро самочувствие

  • Сподели:
Четири техники за изграждане на добро самочувствие

В днешно време доброто самочувствие е ключът към постигането на най-висшите ни цели. Замислете се как неспособността ни да се възприемаме с всичките качества и недостатъци ни прави парализирани за онова, което силно желаем да навлезе в живота ни.
Когато човек вярва, че ще успее, той е на една крачка от целта, но липсата на вяра в собствените ни възможности, връзва не само ръцете, но и мечтите ни.

Научно доказано е как хората, които разполагат със самочувствие успяват да се справят значително по-бързо в трудни ситуации, да надвият тревогите, стреса и страха от провал. Колкото по-самоуверен е човек, толкова по-голям шанс има да успее, стига да повярва в собствените си възможности и да не скланя глава пред проблемите.

За да изградим добро самочувствие е нужно да бъдем в синхрон със себе си, да се възприемаме, въпреки своите недостатъци и да повярваме силно в онези качества, които ще ни помогнат да изградим един солиден опит, докато стигнем до целта. Има много ползи от това човек да има самочувствие и една от тях е, че хората, които притежават висока самооценка трудно успяват да бъдат манипулирани и разигравани от останалите, защото знаят много добре своята цена и възможности.

Ще ви помогнем да повярвате в себе си и да изградите добра самооценка спрямо вашите най-силни страни от характера, за да можете без проблем да достигнете най-високите върхове на успеха.

1. Поработете върху чувствата си
Първата техника е с цел опознаване и контролиране на вашите емоции и има за цел да ви покаже влиянието на отрицателната оценка, която сами си давате и която трябва бързо да превърнете в положителни качества. Много е просто, замислете се върху това, което ви прави слаби, например вашата свръх чувствителност или пък може би склонността ви да се влияете от мнението на околните. Сега разберете как чувствата ви провокират дадени действия, които в действителност ви пречат да намерите правилната посока и да изградите един по-стабилен и добър живот.

Когато притежаваме добро самочувствие ние се чувстваме освободени от тревожни мисли, които ни пречат да контролираме действията си. Затова е важно да поработим върху своите емоции и да не оставяме пролуки, през които могат да влизат мрачни мисли, защото те ще заглушат нашата реална преценка за това какви сме и какво е най-правилното решение, което трябва да вземем в момента.

2. Вашето поведение ръководи процеса на изграждане на добро самочувствие
Като за начало можете да започнете, като се погледнете от страни и разберете кой всъщност е онзи ваш недостатък, който ви препъва и продължава да ви връща назад. След това поработете върху него, докато не успеете да го изчистите напълно.

Когато човек вярва в себе си, той излъчва по-различен тип енергия и хората около него са склонни да приемат за истина, всичко което чуват от него! 
Вашето поведение спрямо останалите може да ви отвори много врати, но и да затвори, затова трябва да се научите да отстоявате своите позиции, но същевременно и да бъдете коректни към другите. 

3. Здравословно самочувствие - не летене в облаците
Когато стане въпрос за добро самочувствие повечето хора го свързват със силна и голяма любов към себе си, замъгляваща ясната ни преценка, какви всъщност сме в действителност. Истината обаче е съвсем различна и доброто самочувствие е качество на стабилния и подреден човек, което му помага да се изгражда, като личност, да се развива и да контролира голяма част от процесите в живота си.

Доброто самочувствие трябва да бъде и в някакви граници, а летенето в облаците е особено безсмислено, тъй като всички знаем, че когато паднем от високо ще ни заболи много повече. Затова здраво стъпили на земята трябва да изградим психическа и емоционална стабилност, която ще ни помогне да не се подаваме на манипулации и интриги, а гласно да отстояваме принципите си. 

Човек с добро самочувствие има по-голяма възможност да постигне своите мечти, стига да успее да контролира добре мислите, емоциите и чувствата си, тогава този човек ще стане непобедим!

4. Щом вярвам силно, мога да постигна всичко
Всичко е до правилната нагласа, защото когато един човек успее да приеме себе си, такъв какъвто е и повярва във вътрешната си неизчерпаема сила, той спокойно може да постигне всички цели в своя живот.

Техниката за подобряване на самочувствието се крепи на три основни принципа – вяра, самоуважение и силна воля, която ще ни покаже в даден момент колко специални сме и как всеки наш дребен недостатък се е превърнал в прекрасно качество, но това се е случило благодарение на нагласата ни и всекидневна работа върху нашето поведение, емоции и мисли.