Десет черти, по които ще разпознаете мързеливия човек

  • Сподели:
Десет черти, по които ще разпознаете мързеливия човек

Все по-често животът ни среща с подобен тип хора, които са свикнали да живеят на гърба на другите и да избират винаги най-лесния начин да оцеляват и да преминават напред. Тези хора могат да присъстват на нашето работно място, в любовните ни връзки или пък в приятелското ни обкръжение.

Има няколко начина, чрез които бихте могли бързо да ги разпознаете и да ги изолирате от живота си.

1. Мързеливецът е безделник, който няма никаква представа как ще се развие неговото бъдеще след пет, десет или двайсет години, защото за него е по-добре да живее ден за ден и да минава винаги през лесните пътеки, без да си напъва излишно ума или пък да напряга мозъчните си клетки.

2. Лентяят обикновено говори много, но никакъв го няма, когато трябва да действа. Всичко при него винаги остава празни приказки, без никакъв шанс те да бъдат реализирани. Той може смело да обещава и да преразказва какво би направил в бъдеще, но реално е неспособен да направи каквато и да е било промяна и да се придвижи напред, защото го мързи да гледа.

3. Мързеливецът обича да оставя днешната работа за утре, под претекст, че в момента няма сили да я свърши и това упражнение при него се повтаря стотици милиони пъти. Обикновено този тип хора са много изобретателни и винаги намират начин с малко действия да свършат повече работа, но почти винаги крайните резултати не са толкова продуктивни и качествени, колкото тяхното началство очаква от тях.

4. Лентяят обича да се измъква от своите задачи и работни задължения, като в повечето случаи се опитва да ги прехвърли на другите с ясната идея, че трябва да си почива. За него не е необичайно да се скатае или пък да не поеме отговорност за действията си. Това по-скоро е ежедневие при този човек, който никак не обича да влага енергията си, особено в действия, които по някакъв начин напрягат неговата психика или пък физика.

5. Мързеливецът почти винаги е много компетентен и обикновено, чрез празните си думи се опитва да убеди другите хора в своята интелигентност, бързина, усърдност и сила, но в действителност този човек в повечето случаи бегло разбира детайлите на своята работа, защото през 99 % от времето предпочита да се скатава и да си почива някъде на сянка и на спокойствие. Още една характерна черта при мързеливците е бавното темпо, с което се придвижват и мудният ленив начин, по който говорят без да хабят излишни сили за подобни, според тях, безполезни упражнения.

6. Мързеливият лентяй винаги си намира оправдание да не свърши тази или онази задача, дори е способен да отдели много повече време в това да убеждава хората, че не може, вместо да запретне ръкави и да я свърши. Той е хитрец, който предпочита винаги да получава без да дава, както и да се развива професионално, чрез подмолни интриги и клюки, вместо чрез усърдна работа.

7. Мързеливецът наподобява малко хленчещо дете, което е свикнало някой постоянно да върви след него, да го обслужва и да получава това, което иска без да влага никакви усилия, за да го постигне.

8. Мързеливият лентяй много рядко успява да постигне големи успехи и да изгради качествен живот, а ако това се случи, обикновено зад гърба му стоят много провокации, измами, лъжи, манипулации и голяма доза подмазване.

9. Лентяят почти винаги насочва вниманието си върху това да релаксира, да глези себе си и да си създава удоволствие без значение колко работа се е натрупала до момента. Той просто не ангажира съзнанието си с толкова стресиращи факти, а предпочита да се наслаждава на живота. Този човек е пълен егоист, който е насочил вниманието си върху това да създаде един много спокоен и необременен от напрежение живот за себе си, но за сметка на страданието, нервите, умората и мъката на околните.

10. Лентяят може да дава обещания, но когато дойде моментът за изпълнение, той вече е намерил някаква причина да се измъкне и честно казано го прави много бързо, ловко и без да се трогва особено кого ще разочарова и на кого би могъл да причини някакви затруднения или пък болка. Обикновено мързеливецът е опериран от чувства, защото е съсредоточил цялото си внимание върху това постоянно да се излежава, да си почива и да си угажда на капризите.