Как да изградите една много по-здравословна и силна връзка

  • Сподели:
Как да изградите една много по-здравословна и силна връзка

Всички романтични връзки преминават през възходи и падения, както и всички те изискват постоянна работа, ангажираност и желание за адаптиране към нуждите на партньора ви. Но независимо дали връзката ви едва започва или сте заедно от години има стъпки, които можете да предприемете, за да изградите много по-силна и здрава връзка. Дори ако сте имали неуспешни връзки в миналото си или се борите да разпалите отново огъня на романтиката в настоящата си връзка, може да намерите начини да останете свързани, да намерите удовлетворение и да се насладите на трайно щастие.

Какво прави една здрава връзка?
Всяка връзка е уникална и хората се събират по много различни причини. Част от това, което определя здравата връзка е споделянето на обща цел, за това как точно искате да изглеждат вашите взаимоотношения с любимия човек и докъде искате да стигне. А това е нещо, което ще може да разберете само, ако говорите задълбочено и честно с партньора си.

Да се влюбиш е много по-лесно, отколкото да останеш влюбен!
За повечето хора влюбването обикновено изглежда най-лесната стъпка, през която преминават много бързо, трупайки положителните емоции, но да останеш влюбен или да запазиш преживяването на ''влюбването'' – изисква огромна ангажираност и постоянна работа. Здравата, силна и романтична връзка може да служи, като постоянен източник на подкрепа и щастие в живота ви, през добри и лоши моменти, укрепвайки всички аспекти на благополучието ви. Като предприемете тези стъпки сега, за да запазите или възобновите преживяването си от самото влюбване, можете да изградите смислена връзка, която ще продължи цял живот.

Прекарайте повече време насаме – слушайте, какво ще ви сподели любимият човек.
Влюбвате се, като се гледате и слушате един друг. Ако продължите да гледате и слушате по същите внимателни начини, може да поддържате преживяването на влюбване в дългосрочен план. Вероятно имате мили спомени от времето, когато за първи път сте се срещнали с любимия човек. Тогава всичко е изглеждало ново и вълнуващо, като вероятно сте прекарвали много часове говорейки заедно или измисляйки нови вълнуващи неща, които да опитате. Въпреки това с течение на времето ангажиментите свързани с работата, семейството, належащите задачи и нуждата да отделим малко време и за себе си, могат да запълнят цялата ни програма и постепенно да ни отделят от половинката.

Останете свързани, чрез комуникация.
Добрата комуникация е основна част от здравата връзка. Когато изпитвате положителна емоционална връзка с партньора си, вие се чувствате сигурни и щастливи. Когато хората спрат да общуват добре, те не могат да комуникират правилно и в моментите на промяна или стрес те успяват да изкарат наяве липсата на здрава връзка. Звучи простичко, но докато общувате, обикновено може да се справите с проблемите, пред които сте изправени.

Кажете на партньора си от какво имате нужда, не го карайте да гадае.
Не винаги е лесно да говорите за това, от което се нуждаете. От една страна, много от нас не прекарват достатъчно време в мислене за това, какво е наистина важно в една връзка. Дори да знаете от какво имате нужда, говоренето за това може да ви накара да се почувствате уязвими, смутени или дори засрамени. Но погледнете и от гледната точка на партньора ви, на който се налага постоянно да гадае мислите ви и да не знае към какво точно се стремите. Невербалните знаци, които включват зрителен контакт, тон на гласа, поза и жестове, като навеждане напред, кръстосване на ръце или докосване на нечия ръка, означават много повече от думите и чрез тях можем да разберем по-добре човека, когато обичаме. 

Винаги бъдете готови за възходи и падения.
Важно е да признаете, че във всяка връзка има възходи и падения. Няма да сте винаги на една и съща страница. Понякога един партньор може да се бори с проблем, който го стресира, като например смъртта на близък член на семейството. Други събития, като загуба на работа или тежки здравословни проблеми, могат да засегнат двамата партньори и да затруднят общуването им един с друг. На моменти може да имате различни идеи за управлението на финансите или отглеждането на децата, но това е напълно нормално, по-важното е да може да действате в екип.

Погледнете назад към ранните етапи на връзката ви. Споделете моментите, които са ви събрали двамата, разгледайте точката, в която сте започнали да се отдалечавате и решете как заедно да възродите това уникално преживяване свързано с първоначалното влюбване. Ако имате нужда от външна помощ за връзката ви, протегнете ръка. Понякога проблемите в една връзка може да изглеждат твърде сложни или непосилни, за да се справите като двойка. Терапията за двойки или общ разговор с доверен приятел могат наистина да ви бъдат от полза. 

Бъдете отворени за промяна. Промяната е неизбежна в живота и тя ще се случи, независимо дали я приемате или се борите с нея. Гъвкавостта е от съществено значение за адаптиране към промяната, която винаги се случва във всяка връзка и ви позволява да растете заедно, както през добрите, така и през лошите времена.

Виж още