Как да се излекуваме от токсични родители

  • Сподели:
Как да се излекуваме от токсични родители

Животът ви може да се превърне в тягостен затвор, ако родителите ви постоянно ви казват, че не сте достатъчно добри. В зряла възраст това се отразява силно на живота ви, като ви оставя без самочувствие, мнение и критичен вътрешен глас. Изцелението не идва с удар на волята, но с правилните съвети може да се превърне в пътуване, от което се нуждаете.

1. Спрете да се опитвате да им угаждате

Ако не ви харесва това, което родителите ви са предвидили за вас, не е нужно да ги слушате. Направете така, че да не се налага да се съобразявате с тях. Угаждайте на себе си, а не на тях - нормално е да поставяте себе си на първо място. Това, което трябва да направите, е да помните, че щедростта и удоволствието от хората са две различни неща. Щедростта идва от истинското и здравословно себеуважение от споделянето на това удоволствие. Угаждането на хората обаче идва от понижаването на тази самооценка и търсенето на одобрението на родителите ви.

2. Възстановете мнението си

Да живееш с токсични родители означава да не знаеш как да изразяваш чувствата и мислите си по здравословен начин. Лесно е да се изгубите, когато до вас има друг по-силен глас. Практикувайте мнението си с някого, на когото можете да се доверите, например приятел или друг член на семейството. Например, когато дойде време да излезете с приятелите си, предложете мястото, което искате, и кажете нещо от рода: "Какво ще кажеш да отидем на кино вместо това?". Предпочитанията не са нещо, за което трябва да се карате. Става въпрос за честност, дори когато изслушвате мнението на друг човек, например: "Разбирам какво казваш, но виждам ситуацията по различен начин".

3. Спрете да се критикувате

Ако сте били малтретирани, пренебрегвани или критикувани като дете, в съзнанието си вероятно сте свикнали с грубото говорене за себе си. Склонни сме да се придържаме към жестоките послания от други хора, но вие можете да промените нагласите си. Осъзнайте критичния глас в главата си и запишете нещата, които той казва. До тях напишете положителна мисъл, която да ги замени. Това може да изглежда така: "Никога няма да бъда добър като другите" до "Никой не може да заеме моето място". Излезте на разходка, подремнете, посетете любимото си място или направете всичко, което обичате да правите. Ако видите, че критичният ви глас е на път да изплува, когато извършвате тези дейности, блокирайте го, казвайки: "Аз съм ценен и за мен е важно да се забавлявам или да си почина.

4. Поставете граници и ги прилагайте

Когато поставите ясни граници, това ще ограничи начина, по който другите хора се отнасят с вас. Това създава физическо и емоционално пространство между вас и родителите ви, което вероятно не сте имали, когато сте били деца. Поставянето на граници с родителите ви започва, когато решите какво е забранено и какво сте готови да правите. Предварително помислете дали има нещо, което не искате да споделяте с тях. Например откажете се от изненадващи посещения, тъй като от вас зависи с кого ще прекарате празниците, и отговаряйте на съобщенията и телефонните им обаждания, когато сте готови. Взаимоотношенията трябва да се градят на уважение, което не идва с тези, които се отнасят зле с вас. В началото може да е неудобно да поставите граници и да кажете на родителите си как искате да се отнасят с вас.

5. Опитайте се да не бъдете около други токсични хора

Да израснеш с токсични родители вероятно означава, че си пропуснал грижата, топлината и любовта. Това ви сближава с хора, които споделят същите тези качества с родителите ви. Възможно е неволно да потърсите човек със сходна личност, за да получите подкрепата, която не сте имали при родителите си. Задавайте си въпроси, които ще ви помогнат да осъзнаете типа хора, с които сте заобиколени, като например: "Какво е общото между тях?" или "Какво правиш, което е почти същото като отношенията с родителите ти?" или "Какво те задържа при тях?". Други токсични хора могат да имат същото негативно влияние върху вас

6. Нормално е да се отпуснете

Лоялността понякога може да попречи, когато става въпрос за защита на себе си. Отпускането може да изглежда като най-трудното решение, което трябва да вземете, но то е много важно. Дори токсичните хора да не заслужават цялото внимание, което получават, в природата ни е да се свързваме. Ето защо да ги оставите да си отидат може да се окаже най-добрата стъпка, която да предприемете. Състоянието на връзката ви не е по ваша вина. Вече сте преминали през толкова много неща, така че не си мислете, че не сте достатъчно силни, за да отстоявате себе си. Вие сте този, който може да вземе решение, и щом го направите, ще започнете да се лекувате.

7. Не споделяйте всичко с тях

Доверието е ключов елемент за силна и здрава връзка и личната информация трябва да се споделя само с тези, на които може да се има доверие. В случая с токсичните родители те не попадат в тази категория, особено ако ви критикуват, клюкарстват за вас и споделят неща без ваше разрешение. Бъдете наясно какво споделяте с родителите си. Задавайте си въпроси, преди да се отворите, като например: "Какво ми се струва безопасно да споделя с родителите си?". Ако не сте длъжни да им кажете всичко, споделете само това, за което се чувствате сигурни и комфортно.

8. Контролирайте къде се срещате

Токсичните родители се чувстват най-комфортно у дома и на други места, подходящи за семейството. Това е така, защото на тези места те имат властта да ви контролират. Направете така, че да не се притеснявате, че ще ви се наложи да се възползвате от тях: Следващия път, когато искате да се срещнете с родителите си, изберете обществено място, заобиколено от други хора. Там може би ще имате контрол, защото те няма да имат същата възможност да изпаднат в познатото си поведение. Дори и да изпаднат в старите си модели, ще можете да станете и да си тръгнете. Контролът върху мястото, където се срещате с родителите си, също ще ви даде възможност да сте наясно с тяхното поведение.

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.

Виж още