Осем съвета към родителите, които искат да изградят силен, мотивиран и щастлив човек – част 2 

  • Сподели:
Осем съвета към родителите, които искат да изградят силен, мотивиран и щастлив човек – част 2 

Всеки родител при раждането на първото дете, разбира в действителност, колко сложна задача е да изградиш човек от тази малка прашинка живот, която си създал. Истината е, че с времето задачата на родителите става не по-малко сложна, а моделирането на бъдещия характер е от ключово значение за създавате на един успешен, здрав, силен и достоен човек ,който един ден ще успее да вземе живота си в ръце и да гони мечтите си. Но преди това, трябва да научи своите уроци и да попие правилните примери от своите родители, които ще му гарантират едно наистина добро бъдеще. 

Това са съветите, които всеки родител трябва да прочете и да предаде на своя наследник, ако иска да спести много трудности и житейски разочарования на детето си. Не винаги можем да предотвратим неприятните ситуации, но пък за сметка на това можем да предадем много полезни и стойности уроци на своите деца, които занапред ще им помогнат да поемат отговорност за своите действия и да оценяват, както хората, така и дребните неща в живота си, които не са материални, но пък носят усещане за хармония в човешката душа.

5. Приятелско рамо
Във ваше лице детето трябва да открива не само съюзник, мъдър учител и контролиращ съветник, но и искрен другар, на когото в трудните моменти може да разчита. Знаете ли, че огромен процент от децата се затварят в себе си и започват да развиват различни страхове, депресии и мисловни бариери, дължащи се на факта, че не могат да общуват нормално със своите родители.

Казват ''дано никога не те стига това, което ти мислят близките'' и често пъти под напора на своята свръх грижовност, ние задушаваме децата, вместо да им демонстрираме, солидарност и подкрепа. В повечето случаи нашите контролиращи емоции изпреварват думите ни и така създават усещане в детето, че каквото и да ни сподели, ще избухнем от ненужни чувства. Много е важно детето да усеща приятелското рамо и любовта, която му предаваме именно, чрез доброто общуване включващо изслушването и подкрепата, от които то се нужда, вместо постоянните викове, заповеди и ненужно напрежение в цялото семейство. 

6. Ударят ли те – не отвръщай физически, а чрез силата на думите
Все по-често се случва родителите да заемат по-различна позиция, относно физическата разправа и така повечето тях смятат, че когато някое дете удари тяхното, то задължително трябва да се включи в юмручния бой, вместо да обясни, колко неправилна е тази постъпка на другото дете и да поиска извинение от него.

Докато тези родители действат отзад-напред и събитията в живота им ще бъдат съпроводени от едни безбройни конфликтни нелепици, създаващи усещането в детето, че с бой всичко се решава - всеки спор и всеки проблем! Е да, ама не – когато учим детето от съвсем малко, че агресията е начин да се предпази и защити, то непременно ще се опитва да се измъкне от всяка бъдеща ситуация с помощта на юмрук или някой друг шамар демонстриращ превъзходство, до момента в който не приложи тези свои уроци и сред приятелската си среда, а на по-късен етап и в своето собствено семейството.

Добрите и мъдри родители знаят колко нелепо е всичко това и че ако искат да създадат отговорен, стойностен, умен и добър човек, те задължително трябва да му предадат достойни съвети, които ще му гарантират едно успешно бъдеще, а не безбройни конфликтни ситуации, които ще го изкарат бързо от правилния път.

7. Доброто самочувствие - ключът към успеха
За изграждането на уравновесен и щастлив човек е нужно да създадете добро самочувствие във вашето дете, като за целта трябва да му изтъквате положителните качества и никога, в никакъв случай, не трябва да го сравнявате с другите деца, защото всяко дете е, като едно малко съкровище пълно със свои собствени идентични ценности и красоти, които трябва задължително да покаже на света и да се гордее с това, което е в действителност. Изтъквайте положителните черти на своето дете, като наблягате освен на качествата на своето дете, така и на физическите характеристики, които го правят несравнимо, уникално и прекрасно. Запомнете, че всяко дете се нуждае от напътствия, съвети и леко подбутване, но едни от най-важните неща, които то трябва задължително да усети е любовта на своето семейство, която ще го накара да разбере, колко важна всъщност е тя за едно красиво и успешно бъдеще. 

8. Не спирайте да предавате на децата си добър пример и положителни емоции, защото това е най-добрата рецепта за щастлив живот
Децата имат способността да попиват изречените от нас мисли, чувства и емоции. И ако искате да създадете спокоен, силен и щастлив човек не го обременявате допълнително с вашите проблеми. Не всявайте своите страхове в него и никога не му предавайте негативните чувства, които изгарят душата ви, вместо да го заредете със силна положителна енергия, която ще му помогне да се справя само в трудните житейски дилеми и ще му помогне да не се отказва, когато иска да стигне до върха. Защото единствено напоените с любов послания са способни да ни заредят с нужната сила, за да сбъднем своите мечти.

Предавайте добрия пример, напоен от положителни мисли, чувства, емоции и послания към своите деца, не се страхувайте да ги насочвате сега, когато са малки, вместо след това да не знаят посоката си в живота! Бъдете открити и честни към тях, защото децата разпознават лъжата, а най-лошото е, че те винаги копират поведението, което се е запечатало в тяхното съзнание, затова се постарайте, то да бъде на един достоен, силен и открит човек, който не се страхува да поиска прошка и да подаде ръка на човек в нужда! Създайте от децата си тези хора, които искате да срещате и с които светът трябва да бъде напоен. Хората, които притежават много ценности и не се страхуват да бъдат добри!