Как да се справим със социалната тревожност и срамежливостта 

  • Сподели:
Как да се справим със социалната тревожност и срамежливостта 

Може би ви се е случвало да се чувствате особено тревожни, когато сте заобиколени от много и непознати хора. Именно в този момент усещате и някаква промяна в своето тяло, като например обилно изпотяване, треперене и загубване на речта. Е, за да ви успокоим ще ви кажем, че всъщност можете да се отървете от тези неприятни симптоми, като придобиете малко самочувствие. По принцип в основата на нашата тревожност, паник атаки или срамежливо поведение се корени липсата на добра самооценка и вяра в собствените ни способности. 

И така, колкото по-малко вярваме, че можем да успеем в дадено начинание, толкова по-бързо започваме да губим почва под краката си и да усещаме как се е загнездила в гърдите ни буцата на тревожността. Сега си представете как се намирате в голяма и претъпкана зала с куп непознати лица и вместо да се изпотявате и напълно да изгубвате ума и дума, в този момент трябва бързо да се абстрахирате от заобикалящата ви среда или да се впишете в нея. За целта можете да използвате психологически похвати, като игнориране, така например можете за момент да изключите цялостната картина и да се съсредоточите само върху един важен елемент от нея, например ваш близък или човек към когото изпитвате някакви симпатии. След което можете да се приближите и да започнете неангажиращ разговор. 

Има много начини, с които можем да се отървем от моментите на притеснения, в които попадаме благодарение на своята срамежливост или страха, че няма да бъдем разбрани. Всъщност като за начало е добре да поработим върху себе си, като подобрим начина, по който се виждаме от страни и добавим силна обич към това, което виждаме в огледалото. След като сме преминали през първата стъпка можем директно да продължим напред, като доброволно се опитаме да влезем в ситуация, която до този момент е предизвиквала силно напрежение и тревожност в нас. 

Често пъти хората страдат от определени фобии и именно това е причината да предпочетат да се изолират от останалите или например да избягват претъпкани с хора места. Но дори и нашият случай да е подобен, винаги има начини, чрез които можем да променим хода на събитията и да извадим най-доброто от себе си. 

След като сме наблегнали на доброто самочувствие, вече сме готови да се пробваме да завържем разговор с непознат без да се чувстваме изплашени и тревожни. В дадения случай е добре да се концентрираме не толкова в това, което ще кажем или направим, а върху това, което виждаме, като то трябва да отключва позитивни емоции в нас. Например застанали сте и си говорите с някого, а навън е един слънчев топъл и прекрасен ден – сега се замислете какви късметлии сте в действителност, щом имате възможността да му се насладите. Когато човек не се вкопчва толкова много в проблема, той постепенно започва да изчезва от съзнанието му!

Истината е, че много пъти хората успяват да превърнат един дребен симптом в неизлечима болест и това се дължи на начина, по който преработват постъпилата информация в мозъка им! Сега разбирате колко са важни положителната нагласа, вярата и самочувствие и как те ни помагат да изградим един стабилен, силен и самоуверен човек, който не би се огънал пред тревожността и паник атаките, защото усеща цялата тази енергия, с която е зареден и която му помага да сбъдне всяка своя мечта. 

Понякога може би е добре да отключваме срамежливост, така успяваме да демонстрираме своето добро възпитание, но никога не трябва да отваряме път на тревожността, страха и съмнението, защото те са симптоми на слабостта. Нещо ви тревожи - сега е моментът да застанете лице в лице с проблема и да му покажете, че той няма власт над вас! За тази цел трябва поработите върху способността си да виждате позитивните качества в себе си и в другите хора, така хем с времето ще изтриете подобни страхове, хем ще имате възможността да живеете без стрес живота си.

Огромен процент от хората започват да притъпяват тези усещания с помощта на медикаменти, алкохол или пък се затварят в себе си, но истината е, че всички тези варианти успяват да задълбочат проблемите ни. Колкото по-бързо се отървете от всичко онова, което ви притеснява, тормози и ви терзае душевно, толкова повече време ще освободите за приятните и щастливи мигове в живота си!

Много често нашите преживявания оставят трайни отпечатъци върху лицето ни и по-скоро излъчването ни, а не е ли по-добре просто да се съсредоточим върху положителното в живота и да сияем от щастие. 
Можеш да се отървеш от своя страх, като застанеш пред него и му покажеш колко силен, щастлив и неразрушимо положителен си – тогава страхът сам ще реши да си тръгне от теб!