Как да се справите с насилника, ако се намирате в токсична работна среда – част 1

  • Сподели:
Как да се справите с насилника, ако се намирате в токсична работна среда – част 1

Огромен процент от работещи в различни сфери хора, споделят, че са станали жертва на психологически и дори физически тормоз от страна на своите колеги или преки началници. Тормозът на работното място може да бъде особено стресиращ за тези, които са подложени на него и нямат голям избор, освен да търпят, за да не бъдат отстранени от служебното си място. Определено не е лесна задача човек да запази самообладание, когато е изложен на подобен натиск и се опитва да съхрани нервите си здрави и въпреки това да изпълнява перфектно поставените му задачи. Ако се намирате в подобна ситуация и ви се налага ежедневно да се пазите и да внимавате какво ще кажете, за да не бъдете захапани от колегите си, прочете следващите няколко съвета, които биха могли да ви бъдат от огромна полза. 

Как да разпознаете насилника
Насилникът на работното място може да си служи с оскърбителни думи и обидни шеги, имащи за цел да ви злепоставят по някакъв начин. Човекът, който си служи с подобни похвати обикновено е стратегически манипулативен, безчувствен, завистлив, гневен и дори в някои случаи силно фанатизиран. Някои насилници пък си служат със значително по-прикрити техники, като например нарочно представят неточна информация относно протичането на работния процес или пък ви изключват от събития, които имат за цел да ви сближат с колектива.

Освен от колегите обаче в дадени случаи част от хората се оплакват и от своите ръководители и мениджъри, които по някакъв начин са превишили правомощията си и са злоупотребили с предоставената им власт. Всъщност част от тяхната работа е да съдействат на колегите си и да предлагат градивна критика, имаща за цел да подобри по някакъв начин работния процес, но не и да навлизат в преки сблъсъци и конфликти със своите подчинени. Разпознаваемият и най-често срещаният тип насилник се стреми да ви критикува пред публика, така че да ви засрами и злепостави пред по-голяма група от хора. 

Как може да ви се отрази психологическия тормоз на работното място
Психологическото насилие на работното място може да бъде изключително въздействащо, като допринесе за различни болести, като например - силна тревожност, депресия и други разстройства на настроението. Целият този натиск може да ви накара да се почувствате неуверени и безнадеждни, затова е важно никога да не оставяте този човек или групата от хора да упражняват тормоз над вас. Вместо това се вземете в ръце и намерите начин, чрез който бързо да се справите с тази неприятна ситуация, в която сте попаднали.

Всъщност психологическите ефекти от тормоза могат да ни се отразят дългосрочно и да повлияят на бъдещето нни. Освен психическото и физическото ни здраве може да бъде застрашено, като например при жертвите на тормоз на работното място има по-голям риск от хроничен стрес, болки във врата, безсъние, раздразнителност и болезнена мигрена, както и повишен риск от сърдечно съдови заболявания. Тормозът може да намали и качеството на съня ни и да повлияе негативно на личния ни живот. Вследствие на случващото се в работата ни може да пренесем това нервно напрежение и у дома и да влошим отношенията си с близките хора, като роднини и приятели. 

Социален натиск
Тук насилникът използва всякакъв вид техники, чрез които да ви игнорира и дистанцира по някакъв начин от социалния работен кръг. Чрез своите действия той преднамерено ви подава погрешна информация и малки срокове за изпълнение на поставените задачи, чрез които да намали качеството ви на работа. Социалният натиск в дадени случаи е свързан и с различни интриги и лъжливи клюки, които насилникът изсипва смело по ваш гръб пред другите колеги. Обикновено неговата цел е да се почувствате изолирани и да намалите социалния си статус, като всички останали колеги междувременно започнат да се отдръпват от вас.

Саботьорът
Този тип насилник обича да саботира вашите действия по всевъзможни начини, просто за да се издъните и да види как се отказвате. При колегите саботажът би могъл да бъде свързан с нарочно ограничаване на ресурсите, с които всички трябва да работят, но те са решили да не споделят част от тези инструменти с вас, за да спънат работния ви процес. Преките началници или пък мениджърите могат да ви дадат прекалено кратки срокове за изпълнение на поставена задача, както и неясни объркани инструкции, имащи за цел да ви спънат някъде по пътя на изпълнението и да ви затруднят допълнително.

Разберете как да се справите с насилника във втората част от статията, която ще излезе утре.

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.