Как да се измъкнете, ако имате връзка с насилник

  • Сподели:
Как да се измъкнете, ако имате връзка с насилник

Домашното насилие става все по-разпространена тема в днешно време, което всъщност е един отвратителен факт, който разкрива още една мрачна страна от живота. В огромен процент от случаите жертвите в тези любовни връзки биват жени, което въобще не означава, че не присъстват и мъже, които са били обект на някакво посегателство. 

Бягството от подобни токсични взаимоотношения определено не е лесна задача, но всеки човек по света заслужава да живее без страх от това какво може да се случи утре. Повечето хора може би си задават въпроса ''Защо жертвите просто не си стегнат багажа и не си тръгнат без да се обръщат назад?'' - но всъщност не осъзнават напълно, че това упражнение не е никак проста задача и само хората, които се намират в подобна връзка, осъзнават, че е много трудно да продължат напред без страхът, че някой може да ги накаже за това тяхно решение. Когато жертвата на насилие започне да мисли върху възможността да си тръгне или пък тази да остане, започва да се чувства, още по-объркана, уплашена и несигурна, разпокъсана в своите мисли, надежди и желания. Повечето хора станали жертва на насилие тайно се надяват, че ситуацията може да се промени или пък започват да изпитват страх от това, как би реагирал партньорът им ако си съберат багажа и го напуснат, дали той няма да отключи още по-голяма агресия и гняв към тях. 

Раздвоението между това да останат и да изчакат мрачните моменти да отшумят или пък да поемат по нов път и да потърсят спокойствие и щастие някъде другаде, карат жертвите на насилие да не могат да предприемат бързи и адекватни действия. Част от хората обект на посегателство споделят, че се обвиняват за това, че човекът, с който живеят, се държи лошо с тях. Други пък усещат безсилие и се заключват в себе си, защото не могат да разберат, че за тях съществува и друг изход, който ще им гарантира свобода и ново начало. Самообвиненията и капанът на вината са тези дебели въжета, които омотават жертвите и им пречат да предприемат някакви действия, с които да излязат от тази неприятна ситуация. Но тук е важно да отбележим, че ако човек сам не предприеме първата стъпка към промяната към по-добро бъдеще, той ще продължава да бъде нещастен в своята връзка и по-лошото, е обект на малтретиране, затова ето и нашите съвети как да се справите ако се намирате в подобна ситуация.

Няколко съвета как да се справите и да се измъкнете от подобна ситуация
Важно е да осъзнаете в какво положение се намирате и бързо да потърсите адекватна помощ. Ако нещата не са се променили в рамките на няколко месеца, бъдете сигурни, че промяна няма да настъпи. Вместо това обърнете внимание на своята безопасност и споделете проблема си с хора,, които биха могли да ви помогнат. Съществуват много налични ресурси, на които можете да разчитате като например – кризисни центрове за деца и жени станали жертва на домашно насилие, правни сътрудници и консултанти, както и психологическа подкрепа от специалисти в тази област. 

Вие заслужвате спокойствие, уважение и щастие
Най-важното, което никога не трябва да забравяте, независимо пред какви трудности сте изправени е, че вие заслужавате уважение и всяко отношение, което е по-различно от това към вас, е напълно недопустимо. Запомнете, че не сте сами и не се страхувайте да потърсите помощ за да създадете безопасна среда за вас и децата ви. Има много хора, които чакат да ги потърсите и които веднага ще отреагират на вашата молба за помощ, затова не отлагайте този процес във времето, а направете най-доброто за себе си и за хората, които обичате! 

Виж още