Как да се справим с психологическите манипулации и емоционалния насилник

  • Сподели:
Как да се справим с психологическите манипулации и емоционалния насилник

Понякога скритата форма на психологическо и емоционално насилие е повтарящо се с времето действие, при което насилникът кара жертвата да се чувства контролирана, объркана и дори тероризирана, изпълнена с много страхове, тъга, разочарования, болка и обиди, нанесени от насилника, именно с цел да държи на ''къс повод'' своята жертва. За насилника вие никога не сте прави и не можете да намерите своето място, тъй като според него правите нещата напълно погрешно. Именно и тази заблуда той всячески се опитва да ви втълпи, че сте слаби и се нуждаете от неговия контрол за да стигнете по-далеч в живота си, като същевременно това е една от поредните манипулации, с които си служи малтретиращият, за да държи положението и вие да не се отклонявате от неговите заповеди.

Емоционалният насилник винаги използва психологически манипулации, чрез които да контролира своите жертви и да им показва нагледно, че той е техният ''спасител'', в което няма никаква доза истина. Но въпреки това повече жертви са склонни да вярват, че зад насилствената маска се крие един много стойностен и добър човек – което отново е лъжа. Опирайки се на тази лъжовна вяра повечето жертви не предприемат никакви мерки да се справят с проблема и да започнат на чисто, вместо това те губят времето си с човек, който не спира да пие от енергията им и да ги кара да се чувстват употребени, изолирани и слаби. 

Нашите съвети към вас, ако се намирате в подобна ситуация
Съзнанието ви трябва да бъде единствено под ваш контрол, без да позволявате на малтретиращия да променя посоката на собствените ви мисли. Спрете да навлизате в безсмислени спорове с него, от които ще излезете отново грешни, а той ще придобива все по-голяма сила над вас. Вместо това му демонстрирайте, че за вас е без значение, кой е крив и кой е прав в конкретната ситуация, след което бързо намерете начин, чрез който да избягате далеч от този човек без да отлагате това свое решение във времето.

Поговорете с терапевт, който би могъл да ви насочи към най-добрият възможен вариант, чрез който да се справите в тази неприятна ситуация. Психолозите се борят успешно с различни видове депресии, тревожност, страхове, паник атаки и проблеми във взаимоотношенията, затова най-добрият начин е просто да потърсите съвет от своя терапевт. Щом се намирате под заплаха, никога не изчаквайте този момент да премине, а потърсете навременна помощ, независимо от това, дали ще се посъветвате с близък, приятел или пък психолог, просто намерете начин да избягате от токсичната среда и да обърнете внимание на своето емоционално щастие. Помнете, че колкото и усилия да полагате, щом до момента не сте усетили никаква промяна в човека до себе си, означава, че такава едва ли ще настъпи някога. Затова просто се оттеглете без много шум и обяснения, направете това, което е най-добро за самите вас и се погрижете за личното си удовлетворение и спокойствие.

Запомнете, че в токсична среда нормален човек трудно би оцелял дълго време – затова спрете да отлагате решението, което ще ви извади от блатните води на отчаянието и болката, и потърсете начин да започнете живота си на чисто.
Поемете дълбоко въздух и се замислете къде искате да бъдете след пет или десет години, дали можете да издържите да живеете в среда, която не ви носи радост и която отнема цялата ви енергия и сила. След което се запитайте, дали всички разочарования, обиди и болка си струват, както и колко още можете да понесете.

Най–верният път да се справите в подобна ситуация е просто тихо и спокойно да отместите фокуса си от този човек и да поемете в нова посока без да давате никакво обяснение за решението си и най-важното е без да изпитвате никаква вина, затова че сте избрали собственото си щастие, вместо ежедневния ад, в който до този момент сте живели. 

Бъдете смели! Вземете своето решение и никога не се обръщайте назад, нито пък давайте шанс на човек, който ви кара да се чувствате нестабилни, объркани, тъжни, неспособни, изолирани, самотни, безнадеждно отчаяни и нещастни.

Виж още