Как да се справите с насилника, ако се намирате в токсична работна среда – част 2

  • Сподели:
Как да се справите с насилника, ако се намирате в токсична работна среда – част 2

Почти половината от анкетираните работници споделят, че не биха навлезли в пряк конфликт, дори тогава, когато напрежението е започнало да ескалира, просто за да не загубят работното си място или пък да не създадат погрешно впечатление на своите работодатели за себе си. Тормозът на работното място става все по-разпространен в днешно време, като с всяка изминала година процентът на жертвите на насилие в работна среда се увеличават значително. Като тези конфликтни ситуации не се случват само в офиси и големи заводи, а започват да обхващат много повече сфери.

Ето и основните стъпки, които да следвате, ако искате да се справите с насилника на работното си място
Запомнете, че никой в този свят не заслужава да бъде тормозен на работното място и вие не бива да изпитвате вина за тези инциденти, без значение от какво се мотивира насилникът, той сам е виновен за поведението си. Което от своя страна не означава вие да стоите и да чакате той да се осъзнае и да промени поведението си към вас, по-скоро е важно да предприемете някакви действия в тази посока, ако искате да има някакви резултати. Не се страхувайте и още в самото начало предприемете някакви стъпки, с които да си гарантирате своето спокойствие и благополучие на работното място. Тормозът на работното място всъщност е дискриминация и е незаконен, тъй като създава враждебна работна среда, в която работникът е принуден да търпи някакъв вид насилие или пък по вина на някой друг човек от колектива, да изгуби работното си място.

Какви мерки можете да предприемете срещу тормоза
Винаги подхождайте директно, уравновесено и спокойно в отговорите си към насилника, никога не му давайте повод да злорадства по ваш адрес, както и не му позволявайте да се храни с вашето раздразнение. Дори и да не искате да навлизате в конфликт с насилника всъщност конфронтацията е най-доброто решение за справяне с проблема. Колкото повече чакате нещата да отшумят, толкова по-голяма сила ще събере насилникът, затова действайте, като му покажете, че вие вече сте разконспирирали неговия план и дори сте способни да използвате същите похвати, като неговите за да се защитите. Никога не показвайте, че сте жертва, защото по този начин ще го мотивирате, още по-силно да се отнася зле към вас и да ви подлива вода.

Не се притеснявайте да му споделите, че част от думите, които е изрекъл, са лична обида към вас и ще вземете нужните мерки. Не навлизайте в излишни детайли и не му показвайте какви биха могли да бъдат следващите ви стъпки, просто го дръжте в напрежение докато самият той не реши да се оттегли. 
Намерете съюзници. Хора, които също като вас са станали обект на неговите атаки, след което се съюзете с тях и му покажете, че не сте сами в тази битка. 
Опитайте се да проведете нормален диалог със своя насилник и ако не се получава, просто му демонстрирайте, че няма да оставите нещата така и сте готови да предприемете по-крайни мерки за да се справите с него. 

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.