Как изпускаме контрола над живота си и губим ценно време

  • Сподели:
Как изпускаме контрола над живота си и губим ценно време

Колкото по-фокусирани сме в живота на другите и пренасочваме цялото си внимание към своята работа и домашните задължения, толкова повече загубваме контрола и свободата в своя живот. И точно тогава идва моментът, в който се обръщаме назад и не можем да намерим онези прекрасни спомени, които са останали единствено в нашите мечти, просто защото не сме имали възможността да ги реализираме и да живеем така както искаме. 

Изпускаме контрола над живота си винаги, когато поставяме проблемите на другите над своите собствени и тогава, когато пренебрегваме себе си за благото на околните. Хората са способни да губят месеци и години от живота си прекарани в безсмислени оправдания, лъжи, скандали и интриги. А истината е, че всеки от нас е временен обитател в този свят, затова човек трябва да набляга на позитивните емоции и да черпи по възможност огромни количества от тях, защото в края на дните си, той ще има за какво да мисли и когато се обърне назад ще види смисъл във всеки един своя земен ден.

Колко по не натоварващо би било да можехме да преразпределяме времето си правилно и да го насочим към реализирането на нашите мечти. Животът е един, а ние постоянно се оправдаваме с това, че нямаме време! Губим контрола над живота си, когато се предоверяваме на останалите хора и сляпо вярваме, че този път няма да бъдем наранени губим го и когато подхождаме наивно към тези, които се възползват от нашата милост и добрина в сърцето. 

Всеки човек трябва да изпита сладостта на живота, която се крие в романтичните залези, полъха на морето, пътуванията до далечни дестинации и усмивките от тези хора, които сгряват душата ни. Когато усетим всички тези неща ние сме успели да съхраним щастието в своите длани и сме избрали верния път, който да следваме в живота. Може би ви се е случвало денят ви да премине в ежедневни проблеми и грижи, вместо в занимания, които ви карат да разгърнете своя потенциал и да се чувствате напълно удовлетворени от това, което правите. Може би това за вас не е само един ден, а са стотици хиляди дни прекарани в стремежи да промените някого или да подобрите себе си, вместо да се насладите на това, с което вече ви е дарил живота. Колкото по-вглъбени сме в нещата, които ни затрудняват, стресират и изхабяват, толкова повече време губим, вместо още сега да вземем контрола и да създадем света на мечтите си.

Вярната рецепта за да съхраним себе си се състои в новите изживявания, милите спомени и сбъднатите мечти, но за да го постигнем, трябва да хванем юздите и да се насочим там, където ни отвежда сърцето, там където душата ни полита от удоволствие, а тялото ни се чувства свободно. Когато човек успее да се наслади на всички блага, които предлага света, ще може да си върне контрола, защото истинският живот не се състои в това да можем да разгадаваме съдбоносни пъзели и да търсим лечебни отвари за всеки непознат човек, нахлул за малко в живота ни, а в това да живеем за себе си и за тези, които обичаме, като се насладим на всеки един миг, в който страха, тъгата и нещастията биват заменени от сбъднати мечти, изказани любовни послания и щастие в душите ни. 

Днес нямаме време да се погрижим за своето щастие, утре отново не ни остава време и ден след ден животът просто си отлита, а спомените, които ни остават са свързани единствено с неуморния денонощен труд и желанието ни да променим света. Всеки път, когато оставяме своето щастие на заден план, ние губим контрола над живота си и го оставяме в ръцете на съдбата, която така умело изхабява предоставеното и от нас време, че дори не разбираме кога този миг наречен живот е приключил. 

Затова човек трябва да се научи да намира своето щастие днес и сега, за да може един ден в съзнанието си да остави точно тези топли спомени, които са накарали душата му да полети от щастие и да усети истинския вкус на живота!